Екопътеки и вековни манастири примамват туристите в Своге

Booking.com

Имаме добри условия за туризъм и развитието му е сред приоритетите ни, каза пред кореспондента на БГНЕС Калин Григоров, заместник-кмет на община Своге.

„Тук са Лакатнишките скали, които са национално известни. Името на скалите, както и на цялата местност, в която се намират идват от завоя, който прави река Искър и който е с формата на сгънат лакът. В Лакатнишките скали се намира карстовия извор Житолюб, също така има голям брой карстови пещери – Темната дупка, Аржишката дупка, Свинската дупка, Вражата дупка и други. Лакатнишките скали са обявени за природна забележителност през 1966 г., а след 1989 г. са обявени за защитена местност. Също от 1989 г. скалите са включени в създадения тогава Природен парк Врачански Балкан. Лакатнишките скали са много посещавани от любителите на скалното катерене“ каза Григоров. Преди две години беше открита обновената „Вазова пътека“. Тя започва от квартал „Скакля“ на с. Гара Бов, а крайната и точка е в землището на с. Заселе. Двете села се гордеят с името на литературния патриарх Иван Вазов, затова и тя носи неговото име – „Вазова Екопътека“ и ревностно пази спомена за бродещия по нея литературен класик. „Екопътеката преминава през защитени местности със специфична флора и фауна и е много живописна – с водопади, мостчета. Тя е своебразен културно-исторически маршрут, представящ пред днешните туристи природните красоти и гледки, запленили някога българския поет. Аз съм я качвал няколко пъти и е сред любимите ми“ сподели заместник-кмета Калин Григоров. Пътеката преминава през известния водопад „Скакля“ – едно райско кътче от чудната българска природа. „Скакля“ е четвъртия по големина водопад у нас и една от основните забележителности в община Своге. Представлява каскада, първото стъпало от която е високо 85 метра, второто – 20 метра, следвани от няколко по-ниски. Общата му височина е приблизително 120 метра. През зимата замръзва и се превръща в едно от най-предпочитаните места за ледено катерене в България.

„Имаме проект за отваряне на още една екопътека – до манастира в село Миланово. Този манастир е от 11 век. И предвиждаме той да се реконструира, а от главния път Своге-Мездра да се изгради екопътеката. За съжаление нещата в момента са само на етап проект“ каза Григоров. И допълни, че в село Зимевица има друга древната църква – „Свети Теодор Тирон“. Има твърдение, че тя съществува още от римско време. Преданието гласи, че през 1894 г. в манастира в с. Искрец пристигнал Харитон Колаев от гр. Велико Търново, който носел със себе си пергаментна книга, със църковнославянски текст, в която пишело, че църквата в Зимевица е построена през 1086 г. „Манастирът „Седемте престола“ е една от най-големите забележителности в общината. Манастирът е много силно посещаван в събота и неделя. Общината го е ремонтирала и предлага и места за спане, така че хората които имат интерес отиват обикновено за повече време“ завърши Калин Григоров. /Vestnik24.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар