Облакът вулканична пепел от Исландия достигна и до България

Booking.com

Вулканичният облак от Исландия, който парализира въздушното движение в Северна и Източна Европа, достигна и до нашата страна. Поради тази причина от 00.00 часа на 18 април местно време спира обслужването на пространството, определено за въздушен трафик на север от Стара планина, това съобщи Генералният директор на ДП „;Ръководство въздушно движение“; Георги Ангелов. Така летищата Варна и Горна Оряховица на този етап ще бъдат затворени, предаде агенция „;Фокус“;.

Облакът вулканична пепел предизвика нечувана криза във въздушния транспорт. Засегнати са близо 20 милиона пътници, а загубите се оценяват на милиарди евро. Според данните на Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол, на 16 април и 17 април са били отменени над 16 000 полета на ден.

Напълно блокиран е въздушният трафик в Швеция, Финландия, Дания, Норвегия, Ирландия, Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Белгия, Швейцария и Люксембург. Затворени са също летищата в Полша, а в части на Русия и Италия има множество отменени полети.

Заради създалата се критична обстановка, голяма част от желаещите да пътуват от България за чужбина се насочиха към автобусите и влаковете като алтернатива на въздушния транспорт. Поради големия интерес, на този етап влаковете са препълнени, а транспортните фирми пускат допълнителни автобуси.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар