Плажният чадър не ни защитава напълно от слънцето

Booking.com

В разгара на летния сезон, когато очакваме с нетърпение лятната си почивка на брега на морето, е добре да се замислим за влиянието на слънцето и как да се защитим максимално от вредните ултравиолетови лъчи.

Испански учени в Университета във Валенсия са установили, че плажният чадър не осигурява пълна защита от слънцето. Резултатите от изследването им сочат, че над  34% от опасните UV-лъчи, които предизвикват рак на кожата и катаракта, минават през плажния чадър.

Според тях, причината се крие в това, че платът на чадърите възпрепятства преките слънчеви лъчи, но не спира дифузното лъчение, което прониква отстрани. В подкрепа на хипотезата си, специалистите са поставили  ултравиолетов сензор в основата на синьо-бял плажен чадър с диаметър 160 см и височина 1.5 м. Експериментът показал, че чадърът задържа пряката радиация, която идва от слънцето, но част от дифузната достига до сензора.

За да се защитите максимално от вредните UV-лъчи, лекарите препоръчват освен чадър, да носите със себе си още няколко важни неща на плажа – слънцезащитен  крем с висок фактор, слънчеви очила, шапка и леки дрехи.

Нашият приятелски съвет е да избягвате часовете между 11.00 и 16.00 ч, когато слънцето е най-силно!

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар