Атолът Бикини стана част от списъка на ЮНЕСКО

Booking.com

Тихоокеанският атол Бикини, символизиращ началото на ядрената епоха, бе включен в Списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО. Атолът получи своята злощастна слава по време на Студената война, когато САЩ извършваше опити с ядрени и водородни бомби.

Според бразилският министър на културата Жоау Ферейра, който е и председател на Комитета на ЮНЕСКО, включването на атола в културното наследство на ЮНЕСКО крие своята сивмолика, а историята му трябва да остане в съзнанието на бъдещите поколения.

Атолът Бикини е част от островната верига Ралик на Маршалови острови и се намира на отстояние около 3400 мили от бреговете на Австралия. Той е с площ от 600 кв. и обхваща общо 36 острова, разположени около лагуна.

В периода между 1946 г. и 1958 г. САЩ използва някога райското кътче за своите ядрени опити. За 12 години, американските въопръжени сили са взривили 23 атомни и водородни бомби, което причинява заразяването на острова с радиоактивен материал. Преди началото на опититите, са били евакуирани 167 местни жители.

През 1997 г. експерти на Международната агенция за атомна енергия заключават, че атолът може да бъде посещаван, но не се препоръчва за живеене.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар