Уникален фестивал в Жеравна ни пренася назад в миналото

Booking.com

На 20, 21 и 22 август, за трета поредна година в Жеравна ще се проведе “Фестивалът на фолклорната носия”, отведащ ни цели 100-150 години в миналото на нашите прадеди.

Хиляди хора от различни кътчета на България ще се съберат, за да пеят, свирят и танцуват, така както са го правили техните прабаби и дядовци. Уникалният фестивал се провежда благодарение на съвместните усилия на Фондация “Българе”, заедно с община Котел, кметството на село Жеравна, “Сдружение за Жеравна” и ,,Бона фиде”.

Единственото условие да присъствате на фестивала е да бъдете облечени във фолклорна носия. По време на тридневната веселба, ще можете да се насладите на топли погачи, вкусни чевермета, суджуци, сирена и стари мезета…и да пиете руйно вино и ракия под звуците на родопски гайди и македонски зурни. Истинска атракция ще бъдат кукерите и маскарадните игри, пехливанските борби, мистичните нестинари, древните игри и обичаи.

По време на „Фестивала на фолклорната носия” ще можете да се полюбувате на български автентични танци и великолепни изпълнения на чуждестранни изпълнители.

Ето някои важни детайли, които съобщават организаторите:

Важно:
Предупреждаваме, че няма да има някои елементарни удобства :

– Няма да има вилици и салфетки.
– Лъжиците са дървени.
– В тоалетната няма тоалетна хартия.
– Няма маси и столове – осигурени са черги, рогозки и козяци.
– Телефонните разговори са само на определени за целта места.

Спокойно:
– Районът ще е обезпаразитен
– Ще има медицинска помощ.
– Ще има противопожарна помощ.
– Ще има полицейска закрила.
– Ще има осветлениe.

Препоръки:
Ако искате екстри носете си принадлежности за пикник – нож, кърпа за ръце, битова торба, може и някаква постелка или родопско одеяло, сол, дъска за рязане.

Молба:
Моля ви, за да не нарушавате приятното изживяване на останалите посетители на фестивала, да ограничите до минимум и ако е възможно съвсем да се откажете от употребата на всички съвременни уреди и пособия като модерни часовници, запалки, козметика, бижута, гребени и други подобни. Желаем да постигнем максимално автентично изживяване.

Ако желаете да се пренесете назад във времето и да участвате във фестивала, е необходимо да заплатите входна такса в размер на 20 лв. за трите дни. Входът за фестивала не включва консумация и облекло.

Повече информация за „Фестивала на фолклорната носия” можете да откриете на www.nosia.bg

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар