Каква е тайната на перфектната ваканция?

Booking.com

Сигурно често сте се замисляли как да оползотворите годишния си отпуск, така че да се чуствате максимално добре. Изследователи от Университета Дюк в американския щат Северна Каролина са установили, че е много по-добре да почиваме няколко пъти в годината, отколкото да използваме полагаемия си отпуск наведнъж.

Учените препоръчват да разпределим седмиците годишен платен отпуск по равно в четирите годишни сезона. Те са достигнали до тази успешна формула, след проучване на здравословното състояние на над десет хиляди души. Оказва се, че тези които следват посочената формула за почивка, боледуват много по-рядко през есента и зимата. За сметка на това, хората, които предпочитат да почиват веднъж в годината, нарушават не само физическото, но и психическото си състояние.

Изследователите считат, че по-честите и кратки почивки от работа правят човек щастлив и му позволяват да оцени всяка минута, прекарана в отдих. Според тях, еднократната и дълга ваканция крие редица недостатъци – освен че има опасност да ни досади, тя намалява устойчивостта на организма на стрес. Когато свикваме с безделието и спокойния режим, губим радостта и насладата от почивка, а освен това аклиматизацията ни след нея е много по-болезнена за организма.

Според професор от Унивеститета Дюк, на седмия ден от почивката ни еуфорията избледнява, тъй като не получаваме същите силни емоции. Ето защо, четирите мини ваканции влияят много по-благоприятно на задравословното ни състояние, отколкото почивката веднъж в годината.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар