Сърбия привлича туристи с атрактивен уикенд с вампири

Booking.com

Bампирите все повече вдъхновяват туристическата индустрия. Една от най-новите дестинации, която привлича туристи с атрактивни „;вампирски“; екскурзии е съседката ни Сърбия. Осланяйки се на древните легенди за вампири, страната е подготвила поредица от тематични турове, включващи и участието на страховити кръвопийци.

Сръбския град Валево, разположен на 70 км южно от Белград, е не само новият конкурент на прочутата румънската област Трансилвания, но и претендент за титлата „столица на вампирите“. Идеята за новата туристическа атракция се е зародила благодарение на местната легенда за най-известния сръбски вампир – мелничарът Саве Саванович.

Въпреки че се отразяват добре на туризма, „;вампирските“; екскурзии крият и своите негативни последици – освен, че местните духовници се противопоставят на този вид турове, заставайки срещу тъмните сили на привличане, вече са възникнали спорове между Сърбия и други страни за това чии са авторските права за използване на легендата за вампири.

Припомняме, че съвсем наскоро германският историк доктор Петер Марио Кройтер заяви, че въпреки всеобщото мнение, вампирите не произхождат от Румъния и Трансилвания, а от Сърбия и Хърватия. В доктората си „Вярванията за вампири в Югоизточна Европа“, ученият посочва, че първите писмени документи за вярвания във вампири, които е открил са именно от Сърбия. В труда, си доктор Кройтер споменава и указ на сръбския цар Стефан Душан от 1342 г., с който се налага забрана на свещениците да участват в изравяне и изгаряне на трупове, за които се предполага, че притежават магическа сила.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар