Трагедия в Япония: мощно заметресение от 8,9 по Рихтер и 10-метрово цунами

Booking.com

Япония бе разтърсена от най-мощното земетресение в историята на страната. Силният земен трус с магнитуд 8,9 по Рихтер, който разлюля Североизточното крайбрежие на островната държава със сигурност е един от най-опустошителните трусове в света. Земетресението бе последвано от огромна приливна 10-метрова вълна, която заля част от крайбрежните територии. То остави след себе си стотици жертви, хиляди ранени, огромни разрушения и пожари.

 

Най-силно са пострадали префектурите по североизточното крайбрежие на японския остров Хоншу – Ивате, Фукушима, Ибараки, Точиги и Чиба. Епицентърът на земния трус е бил на около 130 км източно от Сендай, на остров Хоншу и на около 373 км североизточно от столицата Токио. Японската полиция съобщи, че мъртвите тела, намерени в Сендай са между 200 и 300.  Очаква се броят на жертвите да бъде по-голям заради разрушителната сила на земетресението и последвалите го високи приливни вълни.

По време на бедствието, придошлата вода е повлякла пътнически влак и кораб, който е бил в открито море. Не се знае каква е съдбата на пътниците във влака и около 100-те пасажери на борда на кораба.

По данни на българското външно министерство в Япония живеят около 600 българи, 200 от които са в столицата Токио. До този момент в посолството ни в Токио няма данни за пострадали сънародници.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар