Докъде летяха българите през лeтния сезон

Booking.com

Онлайн туристическа агенция eSKY.bg направи своите анализи за изминалия летен сезон. Къде  и как пътуваха българите, използващи самолетен транспорт това лято, какви авиокомпании използваха, колко пари отделиха за самолетни билети  и има ли промяна спрямо 2010г.

Анализът на агенцията показва, че от София най-голям е бил делът на пътувалите до Варна (34%), а до Бургас са летяли 9% от пътниците. Пътуващите от София извън страната са посещавли най-често европейските столици Мадрид (29%) и Виена (15%) – традиционно това са едни от най-посещаваните дестинации, наред с Лондон. След това се нареждат Барселона, Милано, Рим, Валенсия, Дортмунд, Айндховен, Венеция, Амстердам и Франкфурт. От летище Варна и Бургас, най-много са пътувалите до София и Лондон.

Данните за периода сочат, че резервациите на самолетни билети са правени средно около 39 дни преди полета – 34 дни за нискотарифните и 44 дни за редовните авиокомпании.

54% от закупените билети на нискотарифните авиокомпании са били двупосочни, а при редовните – 46%

Осреднената стойност на двупопосочен самолетен билет на Low Cost компаниите за периода е 138 евро, което е с 22 евро повече в сравнение със средната стойност за същия период на миналата година.

При редовните авиокомпании средната стойност на двупосочен самолетен билет през летния сезон на 2010г. е била 203 евро, а за 2011 – 217 евро или с 14 евро повече.

Най-използвани авиокомпании са били Bulgaria Air, австрийските авиолинии, Lufthansa и Olympic Airlines. При нискотарифните с най-голяма преднина е WizzAir, следвана от Ryanair, Niki/AirBerlin и easyJet.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар