Българите ли са най-големите алкохолици?

Booking.com

Според проучване на Световната здравна организация, най-сериозните пиячи на алкохол в света се намират в Европа, като достоен принос за това дават българите. Страната ни е класирана в челната десятка и гордо заема 7-мото място по консумация на твърд алкохол. Кои държави ни изпреварват по алкохолизъм?

Оказва се, че всеки европеец над 15 години поглъща с ентусиазъм средно по 9,24 литра алкохол годишно. Най-здравите пиячи са естонците – те държат абсолютния рекорд от 16 литра алкохол годишно. Следват ги чехите, ирландците и французите. В Германия се изпиват средно по 12 литра алкохол на година – това автоматично изтрелва германците преди руснаците, които учудващо изостават с цял литър по-малко на година.

Къде сме ние в цялата тази картина? Като цяло, по отношение на консумацията на алкохол, България си е избрала място някъде в златната среда. Що се отнася обаче до употребата на твърдия алкохол, там сме се класирали на една от челните позиции – 7-мо място в света. Всеки българин над 15 години изпива средно по 10,3 литра твърд алкохол годишно, което ни дава преднина дори пред поляците, италианците и шведите.

За сравнение, САЩ и Канада попадат чак на 18-то и 19-то място. Не е учудващо за никой, че руснаците са окупирали едно от челните места, заемайки заветното второ място. Изненада за всички е обаче първенецът в класацията – това е Южна Корея, в която се изпиват цели 27 литра твърд алкохол на глава от населението.

Проучванията на Световната здравна организация потвърждават старата тенденция, според която жените са по-слаби пиячи мъжете. Ескпертите наблюдават също, че през последните 15 години в Западна Европа се пие по-малко отколкото в Източната част на континента – това според тях обяснява и факта, че в сравнение със западноевропейците продължителността на живот на жителите в Източна Европа е с 6 години по-малка.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар