„Супервулкан“ може да сложи край на Германия?

Booking.com

"Заспалият супервулкан", който се намира под езерото Лахер Зе, близо до град Бон в Германия започва да буди сериозни притеснения в местните жители, съобщава британското издание "Дейли мейл".

Основанията за тревога идват от няколкото десетки леки труса, регистрирани в района през миналата година, което според експертите показва, че вулканът е активен.

Вулканолозите считат, че "супервулканът", който изригва на всеки 10 до 12 000 години може да изхвърли над 1 милиард тона магма. Специалистите са изчислили, че неговата последна ерупция е била преди около 12,900 години. Тогава на площ от няколкохиляди квадратни километра се посипват стотици милиони тона пепел и камъни. 

Сценариите са най-различни, но най-мрачният предвижда стотици милиони жертви и краткотрайно захлаждане на планетата. То ще бъде предизвикано от огромният по размери облак от пепел, който за известно време ще блокира на много места притокът на слънчеви лъчи. 

Експерите отбелязват още, че вулканът действително не е мъртъв, тъй като по повърхността на водата на близкото езеро се виждат мехурчета. 

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар