Стартира летният туристически сезон

Booking.com

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов даде официален старт на летния туристически сезон в Балчик.

„;Имаме всички предпоставки да бъдем оптимисти за развитието на туризма през тази година и очакваме от 5 до 8% ръст на чуждестранните туристи у нас според данните от предварителните и ранните записвания. Надяваме се и приходите от сектора, реализирани по платежен баланс, да превишат миналогодишните и да надхвърлят 3 млрд. евро“, заяви заместник- министърът.

Според Иво Маринов, морският град е чудесно място за домакинство на националната церемония, защото демонстрира прекрасен пример как могат да се съчетават природни, културни и исторически дадености с целогодишна заетост на туристическите обекти. В Балчик сезонът на практика не приключва, защото и през зимата се отчита заетост от 40 до 60%, което е доказателство за амбицията на общината да превърне района в целогодишна курортна дестинация, допълни заместник-министърът. По време на церемонията стана ясно, че градът е отличен с номинация от Балканския алианс на хотелиерските асоциации за фестивален град на Балканите.

През Лято 2012 се очаква ръст от около 15-20% на туристите от Русия и Украйна. В полза на тази тенденция е решението на българското правителство да признава националните шенгенските визи на руските граждани, както и новите девет центъра за издаване на визи, които съвсем наскоро ще заработят на територията на Русия. През летния туристически сезон очакваме и над 1 млн. румънски туристи. Според зам.-министър Иво Маринов, ранните записвания на туристите от Румъния отчитат 6 % ръст спрямо 2011 г.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар