Колко дни трае перфектната ваканция?

Booking.com

Вероятно повечето от вас си мечтаят да прекарат колкото може по-дълга ваканция, за да се откъснат напълно от ежедневните грижи и стреса на работното място. Колко обаче трае перфектната ваканция?  

Британският учен Дейвид Луис е намерил изключително точен отговор на този въпрос чрез сложна математическа формула. Оказва се, че идеалната ваканция, след която можем да се върнем освежени и напълно заредени на работното място, трае едва три дни, съобщава британският таболид "Дейли мейл".

Във формулата, психологът от университета в Съсекс включва броя на дните отпуск, които можем да вземем, разходите около ваканцията, равнището на отпочиване, което тя предоставя, както и фактора стрес, свързан със заминаването. Луис е установил кои са минусите на по-дългата ваканциятрябва да планираме пътуването си доста по-рано и да свършим голяма част от работата си, преди да отпътуваме. Това ни създава допълнително напрежение, което трудно забравяме дори по време на почивката си.

Британският учен е достигнал и до друг извод – много често голяма част от хората злоупотребяват по време на ваканцията си и се връщат в офиса по-скоро изтощени, отколкото отпочинали. Според него прекаленото слънце, прекалената храна и прекаленият алкохол могат да доведат до обратния ефект.

Така психологът е установил, че колкото по-дълги са ваканциите, толкова рисковете за здравето са по-големи. Той препоръчва да се излиза по-често в отпуск за по-кратко време и да не се пътува прекалено далече, за да се чустваме тонизирани, когато се върнем на работното място.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар