Бой с домати между 40 хиляди души на испанския фестивал Ла Томатина

Booking.com

Прочутият в цял свят фестивал Ла Томатина и тази година събра хиляди ентусиасти в живописния испански град Буньол.

В доматената битка на 29 август се включиха близо 40 000 любители на необичайните доматени изживявания, 4 000 от които бяха гости от други страни. За да организират традиционния испански празник, местните власти закупиха 120 тона домати за стойността от 30 хиляди евро, съобщава РИА Новости.

Според местните жители, историята на прословутата доматена битка започва през 1945 г., когато по време на честване в града няколко млади мъже се скарали и започнали да се захвърлят с домати. Шоуто толкова се понравило на местните, че днес тези сцени са се превърнали в неизменна част от историята на Буньол и визитна картичка на града.

Още от сутринта в деня на фестивала Ла Томатина, всички магазини и къщи затварят своите кипенци, а фасадите се опаковат с огромни найлони. Доматеното шоу започва, когато някой от участниците успее да се изкачи на висок дървен стълб, предварително намазан със сапун. След сигналът с изстрел от водна пушка, участниците грабват домати и започват да хвърлят във всички страни. Само за няколко минути всичко се оцветява в червено. С цел да бъдат избегнaти наранявания, за борбата традиционно се избират само узрели домати. Участниците в боя обикновено са си сложили очила и маски, както и бански костюми и бели ризи.

По думите на Рафаел Перес, кметът на града-домакин, този уникален доматен празник е донесъл на Буньол приходи от ​​300 000 евро, което според него не е толкова зле на фона на тежката икономическа криза в страната.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар