За първи път в България се организира надпревара за риболов с каяк

Booking.com

Любители и топ рибари ще се съберат на 29 и 30 септември 2012 г. на язовир „Жребчево”, за да вземат участие в първото по рода си състезание по риболов с каяк – KAYAK FISHING 0PEN 2012, организирано от SP KAYAKS и ВОДЕН ХОРИЗОНТ.

Нестандартният шампионат ще се проведе в рамките на риболовен събор, по време на който участниците ще имат възможност да се срещнат със свои колеги от цялата страна и да се запознаят с особеностите на този вид спорт, набрал голяма популярност в Европа.

Освен въвеждането на новаторски подход в риболова, целта на събитието е да бъдат обсъдени и бъдещи действия на риболовната общност за опазване на околната среда, едно от които е предприемане на действия срещу закононарушения като бракониерството, както и организиране на акции за зарибяване на реки и по-големи водоеми. В рамките на събора ще бъде организирано и събиране на отпадъци в района на язовир „Жребчево”.

Целта на подобен тип събития е не само да се забавляваме и упражняваме своето хоби. Не малка част от любителите на риболова са социално ангажирани и са готови да участват в множество екологични акции, защото всички ние искаме да живеем в нормална среда. Практикуваме риболова като хоби и спорт и затова се чувстваме длъжни да дадем своя принос и за други каузи, освен за собственото си удоволствие», заяви Степан Папазян, организатор на събора.

В рамките на KAYAK FISHING OPEN 2012 състезателите ще трябва да се съобразят с точно определени критерии и правила на турнира. Също така уловената риба по време на състезанието трябва да бъде връщана във водата жива. Защото по този начин представяме начина на риболов „ХВАНИ И ПУСНИ” който ще допринесе за опазването на рибното богатство в България. Надпреварата е индивидуална и не допуска повече от един човек в каяк, а придвижването е разрешено единствено чрез гребло , без използване на двигатели и платна. Не се допуска и използването на жива или мъртва стръв и ароматни стимулатори за примамване на рибата, както и повече от две въдици и на повече от една изкуствена примамка. Всички правила на състезанието могат да бъдат намерени тук: forum.fishing-mania.com.

В деня преди старта на състезанието, на 28 септември, ще се състои теглене на жребия, разпределяне на секторите, раздаване на състезателни фланелки и номера, както и запознаване с критериите на KAYAK FISHING OPEN 2012.

За целите на събитието язовир «Жребчево» ще бъде разделен на две основни зони, които ще поемат равен брой участници и ще бъдат определени чрез жребий. Всяка зона ще има една съдийска лодка с двама съдии. Състезателите от зона 1 в първия ден ще се надпреварват на следващия ден в зона 2 и обратно.

Точки ще бъдат присъждани при улов на определени видове риба като костур (над 20 см), клен (над 25 см), пъстърва (над 25 см), бяла риба (над 45 см), щука (над 45 см), сом (над 65см). След претегляне и измерване на улова пред съответния съдия, рибата трябва да се пусне обратно в язовира, в противен случай не се отбелязват точки в полза на риболовеца.

Наказания ще се присъждат за неспортсменско поведение, нарушаване на зоните, за измама или умишлени действия към други състезатели, като за последното риболовците ще бъдат дисквалифицирани.

Наградният фонд на състезанието включва ваучери на различни стойности за пазаруване в магазини на следните фирми spkayaks.com, bg-kayak.com,  fishing-tackle.bg, stormshop-bg.com и ivpfishing.com. На събора участниците ще  имат възможност да тестват различни модели каяци на фирмата OCEAN KAYAK – TETRA 10 ANGLER, TETRA12 ANGLER, TRIDENT 11, TRIDENT13, CAPER и двуместния MALIBU TWO XL, както и хибрида на NECKY KAYAK VEKTOR 13 – модел, събрал в себе си най-доброто и от двата вида сит-ин и сот каяците.

Турнирът няма ограничения или такси. Всеки желаещ може да се запише за участие до 23 септември. Формата за регистрация може да бъде намерена тук.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар