Феликс Баумгартнер скочи от ръба на Космоса и премина звуковата бариера

Booking.com

Вчера пред очите на целия свят, 43-годишният австрийски парашутист Феликс Баумгартнер направи успешен опит за скок от ръба на Космоса.

Той преодоля няколко рекорда, скачайки от височина 39 000 метра и стана първият човек, преминал звуковата бариера в свободно падане, достигайки скорост от 1 342 км/ч по време на продължилия 4 минути и 22 секунди полет, съобщава BBC News.

Баумгартнер се издигна на височина от около 39 000 метра в специална капсула, към която бе прикрепен балон. Любителят на есктремни преживявания излетя с хелиев балон от гр. Розуел, Ню Мексико, като издигането с балона продължи 2 часа и 20 минути. Така, той постави рекорд за най-голяма височина, на която се е издигал човек с балон и счупи рекорда на Джо Китингер от 1960 г., който скочи от височина 31 000 метра.

При достигането на набелязаната височина, Феликс Баумгартнер отвори люка, козирува и полетя в бездната. Парашутът бе активиран на височина 1524 м над повърхността в Ню Мексико. Веднага, след като се приземи успешно, парашутистът падна на колене и издигна триумфално ръце.

„;Ще ви кажа нещо – когато човек стои над целия свят, става толкова смирен. Вече не мисли за счупване на рекорди, не мисли за набиране на научна информация – единственото, за което мисли, е, че иска да се върне обратно жив„;, това заяви Баумгартнер на специалната пресконференция, организирана след успешното му приземяване, предаде BBC News.

Успешният скок на австрийския парашутист бе наблюдаван от семейството му и най-близките му хора. Общо 2 милиарда души по света станаха свидетели на живо по телевизията на това велико постижение. 43-годишният австриец постигна рекорд и по гледаемост на живо предаване в сайта за видеосподеляне YouTube.

Феликс Баумгартнер е роден на 20 април 1969 г. в австрийския град Залцбург.  Бившият военен пилот придобива популярност с особено опасните каскади, съпътстващи кариерата му на парашутист и т. нар. BASE джъмпър. Досега Баумгартнер е извършил над 2500 полета от самолети и хеликоптери, както и от небостъргачи и паметници, между които Кулите Петронас в Куала Лумпур, 101-етажния Taipei 101 в тайванската столица Тайпе и статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро.

Австрийският парашутист се подготвя в продължение на 5 години за сегашното си голямо изпитание.  Преди опита за скок от ръба на Космоса, той направи два скока – първият през март от височина 21 600 метра, а вторият – през август от височина 29 456 метра, по време на които бе достигната максимална скорост 864 км/ч, преди да се разтвори парашутът му. 

Вижте видео от това запомнящо се преживяване, на което стана свидетел целия свят!

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар