Как да минимизираме разходите си при пътуване

Booking.com

Икономическата криза продължава да се усеща с пълна сила не само у нас. При пътуванията, независимо от тяхната цел и характер, също се забелязва тенденция към търсене на по-евтини варианти. Тъй като европейските държави са нашата най-близка и евтина възможност за пътуване, добре е да знаем как да минимизираме разходите си, свзани с престоя там. Ето няколко съвета от онлайн туристическа агенция eSKY.bg.

Първото и най-важно нещо, което трябва да помним, е, че цената на самолетните билети пада драстично в периода октомврифевруари. Това са т.нар. мъртви периоди за повечето авиокомпании, особено седмиците веднага след коледно-новогодишните празници, така че това е един добър период за покупка на самолетни билети.

В Европа има повече от 60 нискотарифни авиокомпании, някои от които доста популярни и в България. Повечето от тях, обаче, обслужват летища, които са далеч от центъра на големите европейски градове (над 100 км). Затова винаги проверявайте предварително как ще стигнете от летището до центъра или хотела си, и колко точно ще ви струва това. Често се оказва, че голяма част от парите, спестени от самолетен билет, ще се наложи да изразходите за придвижване от летището до крайната цел на вашето пътуване.

Разходите си за храна можете да намалите като избягвате популярни ресторанти и заведения и се ориентирате към по-малки и закътани такива, които местните посещават – те със сигурност са изпитани и не толкова скъпи.

Съществен разход по време на престоя в чужбина е придвижването в съответния град. Повечето европейски градове имат добре изградена транспортна инфраструктура, затова пътуване с градския транспорт, в повечето случаи, ще ви излезе далеч по-евтино, отколкото с такси. Най-добре си вземете комбиниран билет за няколко пътувания. Проверете и опцията рент-а-кар, ако ще пътувате повече и на по-големи разстояния.

Ако сте в район, в който има университет или студентско градче, ще ви бъде по-изгодно да изберете хотел или апартамент в близост до него, тъй като там цените, както на нощувките, така и на стоките и услугите в супермаркети и заведения, са по-ниски.

Ако пътувате с цел туризъм, добре е да знаете, че повечето музеи в Европа имат дни на отворените врати, в които не се заплаща входна такса за разглеждане на изложбите. Така че проверете в интернет за такава възможност още преди да заминете. Също така, повечето големи градове предлагат карти с включен вход за различни атракции и неограничен достъп до обществения транспорт. Германия, например, е добре известна с предлагането на тази услуга.

Тегленето на пари от банкомат ще ви излезе по-изгодно, отколкото обмен на валута в чейндж бюро на хотел или банка. Добре е да имате в себе си и предварително обменени пари.

Накрая, не забравяйте пътническата застраховка, която може да ви се струва излишен разход, но в действителност, може да ви спести доста големи разходи дори и при най-малък инцидент.  

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар