Азербайджан планира да изгради най-високата сграда в света

Booking.com

Азербайджан е на път да оглави класацията с най-високите сгради в света. Космополитната кула Azerbaijan Tower ще бъде построена върху изкуствен архипелаг в Каспийско море, недалеч от столицата Баку.

Чрез мостове и многолентови магистрали ще се осъществява връзката между азербайджанската столица и новия квартал Khazar Islands, в който ще се намира комплекса.

Основната сграда на Azerbaijan Tower ще се състои от 186 етажа. Тя ще се извисява на височина от 1050 метра и ще бъде с 200 метра по-висока от досегашната найвисока сграда в света – небостъргачът Бурж Халифа в Дубай, съобщава агенция APA.

Луксозният комплекс ще се простира на обща площ от 1 милион кв.м и ще се състои от общо седем сгради, изградени на различни височини. Azerbaijan Tower ще разполага с апартаменти, офиси, магазини и бизнес центрове, апартаменти и хотели, предава РБК.

Строителството на най-високото здание в света ще започне в края на 2013 г. Проектът ще продължи в рамките на няколко години под контрола на фирми от Холандия, САЩ, Турция и ОАЕ. Инвестициите в луксозния комплекс се оценяват на 2 млрд. долара.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар