Пари и разходи за Египет

Пари


Официалната валута в Египет е египетският паунд, който се разделя на монети от 100 пиастри. В обръщение са банкноти от 1, 5, 10, 20, 50 и 100 паунда, както и монети от 5, 10, 20 и 25 пиастри. Ако желаете да обмените валута в страната, можете да го направите във всяка банка, както и по-големите хотели и ресторанти. Банките в Египет работя от 8.30 -13.30 ч. от понеделник до четвъртък, а в неделя от 10.00-12.00 ч. Почивни дни са петък и събота. Съветваме ви да пазите касовата си бележка при обмяна на местната валута, защото тя може да ви бъде необходима в случай, че искате да смените останалите ви египетски паунди на летището при напускане на страната.

В Египет се приемат разплащания с кредитни карти предимно в по-големите хотели na водещите туристически центрове. Най-широко приложение намират Master Card, Visa, Аmex и Diners Club.

Разходи


Египет е сравнително евтина дестинация за пътуване. Много от българските туроператори предлагат от декември до май изгодни самолетни почивки в най-популярните морски курорти – Шарм ел Шейх, Хургада, Сафага, Макади Бей. Там за осем дни на база All inclusive можете да похарчите от 300 до 500 евро на човек в двойна стая, в зависимост от категорията хотел, която си изберете. Обикновено тези почивки се съчетават с поне 1 нощувка в Кайро или Луксор и разглеждане на забежителностите в съответния град. Цената на пакета включва освен самолетен билет и нощувките на база All inclusive, трансфери от летището до хотела и обратно и медицинска застраховка. Отделно се заплащат летищните такси и допълнителните екскурзии.

От екскурзиите можете да си изберете между гмуркане във водите на Червено море или да се разходите с лодка с прозрачно дъно или подводна лодка – това би ви струвало между 30 и 60 щатски долара на човек. Ако тепърва навлизате в дайвинга и искате да се насладите на пъстрата красота на кораловите рифове, ви препоръчваме да се запишете на курс по гмуркане – след проведеното 4-дневно обучение по международна система ще получите специален сертификат, който удостоверява, че сте завършили успешно курса, като цената на това удоволствие е близо 280 долара. Ако сте в Кайро за повече дни, освен обиколен тур на града, задължително си подарете вълнуващ четиридневен круиз по река Нил – цената на човек е около 250 щатски долара, в случай че си изберете да делите двойна стая с още някой.

Обща информация за Египет
Кога да посетим Египет
Дестинации в Египет

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*