Египет – Информация, Забележителности и Оферти за Почивка в Египет

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Египет е страна на древни цивилизации и богата многовековна история, датираща от над 5000 години назад. Страната е пленителна с уникалното си историческо богаство и реликви, останали от далечното минало – древните пирамиди и храмове, римските останки, прелестните джамии и изящни византийски цървки привличат милиони любопитни туристи, прииждащи от различни кътчета на света.

Същевременно от безбройните луксозни хотели, изобилие от ресторанти, кафенета, магазини и нощни клубове лъха съвременен полъх, пренасящ ни в модерния и динамичен свят. Ако искате да се докоснете до пулсиращото сърце на Изтока, посетете Кайро – най-големият мегаполис на африканския континент. Луксор ще ви очарова с изобилието си от древни археологически разкопки, а слънчевите морски курорти Хургада и Шарм ел Шейх ще ви дарят с прекрасна почивка на брега на Червено море.

Местоположение


Египет е разположен на площ от 995 450 кв.км в Североизточна Африка и Синайския полуостров. Страната граничи с Либия, Судан и Израел. На север бреговете й се мият от водите на Средиземно море, а на изток граничи с Червено море, прочуло се с красивите си коралови рифове. Голяма част от територията на страната е заета от Арабската, Нубийска и Либийска пустини. Столицата на страната е многомилионният мегаполис Кайро – градът, който никога не спи.

Население


Населението на Египет днес наброява над 81 млн. жители, което го превръща в най-многолюдната държава от Средния Изток. Близо 98% от местните са египетски араби. В страната живеят и около 100 хил. души бедуини. Мюсюлманите в Египет са близо 90% от местното население, а останалата част са християни. Официалният език в страната е арабскиият.

Национална кухня


Египетската кухня е богата на изобилие от ориенталски вкусове и подправки. Типичните местни ястия се проготвят в много олио и се подправят с лук, чесън, черен пипер и различни билки и подправки, между които мента, копър, ким, къри, джинджифил, карамфил, канела и др. Обикновено 90% от местните ястия съдържат ориз, който често се комбинира с пилешко или телешко месо, риби и морски дарове, зеленчуци, паста и др. Египтяните обичат да започват деня си с гъстата супа от малохея. Типични основни ястия са наподобяващите сърми &bdquo,махши&rdquo,, които се пълнят с телешко месо и ориз, както и &bdquo,фул&rdquo, – ястие, приготвено от смлян пържен боб. Египетският хляб &bdquo,аиш&rdquo, е много вкусен и може да бъде поднесен в различни форми и разновидности. Любим и полулярен сред местните и туристите е плоският хляб &bdquo,аиш балади&rdquo,.

Визи


Българските граждани, които желаят да осъществят пътуване до Египет е необходимо да имат предварително издадена виза. За целта те трябва да се обърнат към посолството на Египет в София или към друго дипломатическо или консулско представителство на страната в чужбина.

Визата за Египет е три вида – туристическа, входна и транзитна. Българските туристи, които притежават обикновени паспорти и посещават страната с цел туризъм, могат да получат своята туристическа виза и на ГКПП на страната. Цената е 15 щатски долара, а валидността й е 30 дни. За се удължи престоя в Египет преди изтичането визата, е необходимо да се направят постъпки в отдел „Паспорти, визови въпроси и емиграция“ на МВР, който да им издаде разрешение за по-продължително пребиваване.

Контакти на Посолство на Арабска република Египет в България
Канцелария: София, ул. &ldquo,6 септември&rdquo, № 5
Тел.: 988 15 09, 987 02 15, 987 64 68
Факс: 980 12 63, телекс: 22270
E-mail: egembsof@spnet.net
Работно време: от 09.00 до 16.00 часа


Контакти на Посолство на Република България в Кайро, Египет
EGYPT, CAIRO
Embassy of the Republic of Bulgaria
6, El Malek El Afdal Str. Zamalek
Tel: (0020 2) 2736-30-25, 2736-60-77
Fax: (00 202) 2736 38 26
е-mail: bulembcai@link.net

Кога да посетим Египет
Пари и разходи за Египет
Дестинации в Египет


Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар