Пари и разходи за Камбоджа

tourists infront of the bayon temple in siem reap - cambodia
Пари

Официалната валута в Камбоджа е камбоджанският риел (KHR), като 1 риел се дели на 100 сена. В обръщание са банкноти 50, 100, 500, 1000, 2000, 5000, 10 000, 20 000, 50 000 и 100 000 риела. Местната валута се използва предимно за закупуване на дребни продукти и стоки. Втората, неофициална валута в страната, която всъщност е много по-разпорстранена e щатският долар. Долърът се използва навсякъде и понякога дори е предпочитан пред местната валута. 1 USA се равнява на 4000 KHR . На някои места главно в западна Камбоджа се използва и тайландският бат.

Разплащания с кредитни карти се приемат в повечето първокласни хотели ресторанти, луксозни магазини и някои туристически агенции. Най-широко се приемат Visa, MasterCard, JCB и American Express. В повечето големи градове като столицата Пном Пен, Сием Рип, Компомг Чам и др. ще се натъкнете на банкомати, но в по-малките градове по-скоро не разчитайте на това.

Разходи

В Камбоджа можете да си намерите подслон дори и за 5 щатски долари на вечер. Ако платите между 10 и 15 долара, в стаята ще получите екстри като топла вода, телевизор и климатик. В тризвездните хотели двойните стаи обикновено са между 40 и 50 долара, а в петзвезден хотел можете да платите и над 100-120 долара за вечер. Ако се настанявате в слабия туристически сезон, спокойно можете да преговаряте за цената.

Храната в Камбоджа като цяло не е скъпо удоволствие. Ако обичате да хапвате на крак от улични сергии, ще ви се наложи да платите от 1000-2000 реала до няколко долара. В по-обикновените местни рсторанти можете да се нахраните с между 1 и 3 долара на човек, докато в по-изисканите и класни ресторанти, можете да похарчите около 10 долара на човек. Когато сте на ресторант, имайте в предвид, че даването на бакшиши не е традиционно, но все пак ако решите да се отблагодарите за обслужването, жестът ви ще бъде оценен от местните.

Обща информация за Камбоджа
Кога да посетим Камбоджа
Дестинации в Камбоджа

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*