Пари и разходи за Китай

Пари


Китайската официална валута е &ldquo,renminbi&rdquo, (RMB ¥,), известна още на много места като &ldquo,yuan&rdquo, (1 yuan = 10 jiao, а 1 jiao =10 fen). В обръщение са банкноти от 1, 2, 5, 10, 20, 50 и 100 yuan, както и 1, 2 и 5 jiao и 1, 2 и 5 fen. Сред основните чуждестранните валути, които се обменят в страната са щатски долар, евро, английска лира, австралийски и канадски долар, японска йена, малайзийски и сингапурски долар и др. Разплащания с кредитни карти се приемат особено в по-големите градове – чуждестранните карти, които могат да се използват са Master Card, Visa Card, American Express Card и Diners Card.

Разходи


В последните години Китай се превръща във все по-скъпа туристическа дестинация в Азия. Най-скъпите дестинации са Хонг Конг, Макао, Шанхай и Пекин, както и източните крайбрежни провинции на страната.

Ако разполагате с ограничен бюджет, дори и градове като Пекин и Шанхай могат да се окажат сравнително евтини, стига да сте разумни в разходите си. Напоследък в Китай все по-широко разпространена практика е настаняването в общежития предимно в по-малките градове на страната. Ако отседнете по този начин, храните се по улични сергии или в малки непретенциозни ресторантчета, използвате обществения транспорт и се ограничавате доста в покупките, бихте могли да се справите с около 25-30 щатски долара на ден. В големите градове разходите ви ще бъдат значително по-високи. Цената на двойна стая в хотел от средна категория започва от около 30 долара, а туристите, които желаят да отседнат в пет-звездени луксозни хотели трябва да приготвят поне 300 долара за стая на вечер.

В Китай храната е сравнително евтина – в приличен ресторант можете да се нахраните дори за 5 долара на ден. Когато хапвате в ресторант, имайте в предвид, че от вас не се очаква да оставите бакшиш, освен ако не сте в Хонг Конг или Макау. Преди време бакшишът дори е бил отказван в ресторантите, но все повече класни заведения включват такса сервиз към сметката. При шофьорите на таксита също няма такава практика. Ако сте решили да попътувате из страната, много по-евтино ще ви излезе пътуването с влак, вместо със самолет. Пътуването с влак е на много достъпна цена и обикновено е около половината от цената на вътрешните полети.

Обща информация за Китай
Кога да посетим Китай
Дестинации в Китай

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*