Китай – Информация, Забележителности и Оферти за Почивка в Китай

Booking.com
Beijing Opera Show

Китай – завинаги свързан със своята древна цивилизация, уникалнни културни и природни съкровища заслужено си е извоювал репутацията на една от най-посещавните туристически дестинации на планетата.

Местоположение

Китай е разположен в източната част на Азия, на площ от приблизително 9 600 000 кв.км , което го нарежда на четвърто място в света по големина. Общата дължината на границата е 32 000 км, включващи 22 000 км сухопътна граница, 18 000 км брегова ивица и на над 500-те острова, част от територията на страната.

На изток и югоизток, Китай граничи с Бохайско, Жълто, Източнокитайско, Южнокитайско море и има морски граници с Япония, Филипините, Малайзия, Бруней и Индонезия. На запад и северозапад съседни държави са Киргизстан, Казахстан, Таджикистан, на североизток – Северна Корея, a на север – Русия и Монголия. На югозапад границата разделя Китай от Афганистан, Пакистан, Бутан, Непал и Индия и на юг границата я разделя с Мианмар, Лаос и Виетнам.

Население

Китай е населяван от близо 1,3 млрд.души и е на първо място в света по брой жители. Китайската нация не е монолитна и се състои от 56 националности, които взети заедно представляват една нация. Тъй като по-голямата част от населението принадлежи към националността хан (91.6% от общия брой на населението в Китай), другите 55 националности в Китай е прието да се наричат национални малцинства.

Мандаринският китайски език е официален езиков стандарт в страната, с изключение на Хонг Конг и Макао, където се използва и кантонски диалект. Китайският е съофициален с английския в Хонг Конг и с португалския език в Макао. В автономните райони на страната, китайският е съофициален и с много други малцинствени езици като уйгурски, монголски, и тибетски.

Национална кухня

Китайската кухня е една от най-богатите и разнообразни кухни в целия свят. Тя произлиза от различни райони на страната и е широко разпространена в много други кътчета на света – от Източна Азия до Северна Америка, от Австралия до Европа.

Едно типично китайско ястие е съставено от поне две основни части: първата представлява въглехидратен източник на нишесте, който китайците определят като основна храна – обикновено това е ориз, хлебчета, приготвени на пара или фиде, втората част са придружаващи ястия от зеленчуци, месо, риба. Повечето традиционни ястия се приготвят на малки хапки, за да бъдат удобни и лесни за консумиране. Пръчиците за хранене са основен прибор за твърди храни, а супите и другите течности се ядат с широка керамична лъжица с плоско дъно. На времето китайците са считали, че студените и безалкхолни напитки са вредни по време на консумиране на гореща храна – освен супа, те обикновено сервирали чай или гореща вода.

Визи

Българските граждани, които възнамеряват да предприемат пътуване до Китай, е необходимо да притежават предварително издадена виза. Тя може да бъде получена в дипломатическите и консулските представителства на страната в чужбина. За целта е необходим валиден задграничен паспорт, попълнен визов формуляр и две снимки. В някои случаи е възможно е да се проведе и интервю. В случай, че целта на пътуването е частно и бизнес посещение, се изисква покана от съответния китайски гражданин или фирма.

От 14 юли 2005 г. българските граждани имат право да пребивават без виза за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца на териториите на специалните административни райони на Китай – Макао и Хонконг.

Контакти на Посолството на Китайска Народна Република в България
ул. Александър Фон Хумболт 7
София 1113, Република България
Тел.: 973 3873, 973 3947, 973 3851
Факс: 971 1081
E-mail: chnemb_bg@live.cn
qinlang_china@hotmail.com

Контакти на Посолството на Република България в Пекин, Китай
Xiu Shui Bei Jie 4, Beijing – 100600
Тел.: (0086 10) 6532 1916
Факс: (0086 10) 6532 4502
E-mail: bulemb@public.bta.net.c
bgembassybeijing@gmail.com

Кога да посетим Китай
Пари и разходи за Китай
Дестинации в Китай

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар