Кога да посетим Индия?

The Jal Mahal Water Palace located in Mansagar Lake in Jaipur, India.

Територията на Индия е толкова огромна, че климатичните условия в далечния север са напълно различни от тези на юг. Условно в страната са обусловени няколко сезона – студен, горещ и влажен.

Студения период в месеците декември – февруари обхваща почти всички части на Индия. По това време на годината, времето е студено, със средна температура от 10-15 C˚, която е възможно да падне под нулата в по-високите части на север. Зимата там обикновено е суха, а в южната част на страната е характерно влиянието на Индийския океан и Арабско море.

Март, април, май и юни са летните месеци в Индия. Това е горещият период от годината, когато слънчевите лъчи падат вертикално върху територията на страната. Средната температура е около 32 С˚, въпреки че в западния регион максималната температура може да достигне стойности, далеч над средните за страната. Горещият вятър „Loo“ е характерен за летните периоди в северна Индия.

Влажният период в страната е обусловен от влиянието на мусона и условно можем да го раделим на два подпериода. Първият се характеризира с навлизането на мусона в по-голямата част от страната. В този период в Индия падат голяма част от дъждовете през годината. В месеците от юни до септември, мусонът заформя своето ядро и започва да обхваща почти цялата страна, придружен от силни и влажни ветрове, гръмотевици и светкавици. Вторият период се отличава с оттеглянето на мусона от територията на страната. През септември, валежите започват да намаляват и с наближаването на месец ноември, мусонът изчезва напълно от по-голямата част на Индия, с изключение на териториите на Тамил и Наду, както и някои части на юг, където дъждовете продължават.

Климатът може се окаже много ключов фактор когато планирате пътуването си до Индия. Най-приятното време за посещение на по-голямата част от страната, остава по време на студения период – от ноември до средата на месец февруари, въпреки че в някои региони времето е различно. Като се абстрахираме от климата, времето, в което се провеждат фестивали и специални събития в Индия, също могат да повлияят на решението ви относно организацията на пътуването ви.

Обща информация за Индия
Пари и разходи за Индия
Дестинации в Индия

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*