Япония – Информация, Забележителности и Оферти за Почивка в Япония

Страната на изгряващото слънце е неповторимо съчетание от удивителни природни богатства, уникална култура и история и архитектура, съчетала в себе си традицията и новаторството. Ако нямате търпение да вкусите от съвременната култура и космически технологии на Япония, се насочете към мегаполисите Токио, Киото или Осака, които ще ви потопят в един космополитен и динамичен свят. Любителите на традиционната японска култура, могат да се отправят към очарователните градове Киото и Нара, където ги очакват древни храмове и светилища, изобилие от музеи и традиционни чайни церемонии – всички те част от богатото наследство на страната.

Едно от най-големите богатства на Япония е нейната кухня – независимо дали ще хапвате прясно суши или чудесно приготвена темпура, винаги когато вкусвате от японската храна, ще заобичвате все повече и повече тази уникална страна. Сред другите ценности на страната е и изключително милото и гостоприемно местно население.

Местоположение

Япония е островна държава, която се намира в източната част на Азия – на изток от страните Китай, Корея и Русия. Разположена е в Тихия океан, на площ от приблизително 378 000 кв.км. Много голяма част от териоторията на Япония е заета с гори и планински масиви – близо 67%, докато едва 13% са заети обработваема земя. Столицата на Япония е Токио – огромен мегаполис с население от 11, 9 млн.души, който е икономически, политически и културен център на страната.

Население

Япония е населявана от приблизително 127 млн. души, което й отрежда 9-то място по големина в света. Почти половината от жителите на страната е съсредоточена в огромните градове Токио, Киото, Осака, Нагоя и Йокохама. Официалният език е японският, като той се говори от близо 99% от населението като първи език. В повечето държавни и частни училища е широко застъпено изучаването на английски език.

В Япония от векове съжителстват двете основни религии – будизмът и шинтоизмът. Повечето японци се определят като будисти, шинтоисти или и двете наведнъж. Много голяма роля в японската история са изиграли религиозните учения – конфуцианство и даоизъм. Трябва да се отбележи, че макар и малко на брой в сравнение с останалите азиатски страни, в Япония има и над 3 милиона християни. Всъщност За съвременните японците, религията днес на играе толкова важна роля. Те почитат обичайните религиозни церемонии, когато имат специални поводи -сватба, раждане, погребение и др. и посещават будистки храм или шинтоитско светилище по време на празниците. Голяма част от тях имат в дома си малък домашен олтар, като често някои имат и шинтоистки и будистки олтари. Богинята Инари, която е била закрилница на земеделието, днес е много почитана от японците във всички случаи.

Национална кухня

Основната храна в японската кухня е оризът. Едно от традиционните японски ястия, продобило изключителна популярност по целия свят е суши – малки хапки филе сурова риба, обвита във варен ориз или водорасли. Съществуват много видове суши – с тофу, с традиционни японски спагети „соба“, с яйца и др. Заедно с традиционни основни ястия като темпура (панирани морски продукти и зеленчуци) и сашими (филе сурова риба), японците имат в кухнята си интересни тестени изделия и голямо разнообразие от традиционни сладкиши, наречени вагаши. Вагаши се приготвят от оризово брашно или пшенично нишесте захар, адзуки и други съставки и придобиват изключително красиви форма и цвят.

Визи

В случай, че желаете да посетите Япония за срок най-много до 90 последователни дни, не е необходимо да притежавате виза. Всички посещения и престой в страната за посочения период с цел туризъм, пътуване по бизнес, участие в спортни прояви или гостуване на роднини или приятели, са разрешени без виза.

Необходимите документи за пътуване включват освен валиден задграничен паспорт идвупосочния самолетен билет, който при пристигането си в страната, трябва да представите пред имиграционните власти. Добре е да имате готовност да предоставите документи, които потвърждават целта на пътуването ви.

Освобождаването от визови изисквания не се прилага единствено за български граждани, желаещи да влязат в Япония с намерението да търсят работа или да упражняват професия или друго занятие (в т. ч. публични развлекателни и спортни прояви срещу възнаграждение).

Контакти на Посолство на Република България в Токио, Япония
5-36-3, Yoyogi, Shibuya-ku
Tokyo 151-0053
Tel: (0081 3) 3465-10-21
Fax: (0081 3) 3465-1031
E-mail: embassy@bulgaria.or.jp
consul@bulgaria.or.jp

Контакти на Посолство на Япония в Република България
Ул. „Люлякова градина“ 14,
гр. София 1113
Тел.: 02-971-2708
Факс: 02-971-1095
e-mail: emb-jp-bl@geobiz.net
Приемно време на посолството
08:30 до 12:30 и 13:30 до 17:15 ч.
(от понеделник до петък)

Кога да посетим Япония
Пари и разходи за Япония
Дестинации в Япония


Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар