Пари и разходи за Австралия

Booking.com
An arial photo of Sydney Harbour, Australia.

Пари

Официалната валута в Австралийския съюз е австралийският долар (AUD или A$ ), който освен в Австралия е официална валута и на други островни страни, част от които са Кирибати, Науру, Тували и др. В обръщение са банкноти от 10, 20, 50 и 100 долара, както и монети от 10, 20 и 50 цента. Е 1 долар се съдържат 100 цента. Австралийският долар е шестата най-търгувана валута на световните фондови пазари, след щатския долар, японската йена, еврото, британския паунд и канадския долар.

Ако желаете да обмените валута или пътнически чекове, няма да имате никакви проблеми в банките и лицензираните обменни бюра из цялата страна. Кредитни и дебитни карти се използват почти навсякъде. Когато пътувате из страната, ще забележите, че почти на всяка стока, която си купувате се добавя 10% такса – като започнем от хотелското настаняване, до храната, транспорта, дрехи, книги и др. Разбира се някои стоки като основни храни – мляко, хляб, плодове и зеленчуци и др. правят изключение.

Разходи

Преди да оптътувате за далечната и интересна Австралия, е добре да се настроите, че в ценово измерение тя не толкова достъпна за пътуване, например в сравнение с дестинациите от Югоизточна Азия. Всъщност, за разлика от западноевропейците и американците, за нашия стандарт страната се нарежда по-скоро сред скъпите дестинации за пътуване.

Най-големи разходи по време на пътуването ви ще имате за хотелско настаняване и транспорт. Ако разполагате с доста ограничен бюджет и решите да отсядате в хостели, да ползвате услугите на обществния транспорт, да се храните рядко в ресторанти и се ограничавате максимално откъм входни такси за забележителности, бихте могли да се вместите в бюджет от 80 $ на ден. При малко повече свобода откъм атракции и забавление, разходите ви може да достигнат около 100 – 120 $ на ден. Ако сте от туристите, които желаят по време на пътуването си да отсядат в приятни хотели и да се наслаждават на прекрасната австралийска кухня в различни ресторанти, можете да оптимизирате разходите си до 120 -160 $ на човек на ден. Ползването на рентакар, ще увеличи разходите ви, тъй като цената на бензина е висока.

Обща информация за Австралия
Кога да посетим Австралия
Дестинации в Австралия

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар