Кога да посетим Австралия?

Stock image of Circular Quay at Sydney, Australia

Планирате пътуване до Австралия? Преди да набележите датите за своето пътуване, е добре да се запознаете с климатичните особености в отделните части на страната и кои са периодите, най-подходящи за посещение на отделните райони.

Тъй като Австралия се пресича от Южната тропическа окръжност – Тропика на козирога и се намира в близост до Екватора, северната част на страната се характеризира с тропически, а южната с умерен климат. Като цяло, Австралия се радва на общо 3 000 слънчеви часа в годината, а сезоните са точно обратно на тези в Европа и Северна Америка. Летният сезон е от декември до март и по това време средните температури в страната са около 29°C. Всъщност, най-горещият регион са северните 2/3 части от континента, където сезонът се характеризира с висока влажност, а в по-южните части лятото не е толкова горещо. Зимата на континента е от юни до август, със средни температури около 13°C – климатът е по-мек на север, докато на юг е по-студено.

Австралия е страна, която може да предложи приятни преживявания през цялата година, така че по което и време да планирате пътуването си, няма да съжалявате. Когато е студено на юг, можете смело да се отправите към великолепните земи на Централна и Северна Австралия, а през горещия и влажен период на север, югът ще ви примами с приятното си време. Всъщност, времето през зимата в Куинсланд и северните части няма как да ви изненада – типичните максимални температури тогава са около между 20 и 24°C , а валежите са рядкост. Големият бариерен риф, както и плажовете и тропическите острови на Куинсланд се радват на най-благоприятно време именно през тази част от годината. Докато на юг времето през зимата крие изненади – например минималните температури в Мелбърн през август могат да достигнат до 13 °C, а максималните до 23 °C. Ако през летния сезон се отправите на там, в Сидни ще заварите температури до 40 °C, а Мелбърн ще ви посрещне с приятните стойности между 25 и 33 °C.

Летният период е всъщност високият туристически сезон в по-голямата част от страната – най-натовареният месец е януари, тъй като съвпада с училищните ваканции. Ако възнамерявате да пътувате по това време до страната, се подгответе за доста по-високи цени и направете резервациите си много по-рано. Обратно на това, зимата се характеризира като нисък туристически сезон и ниски цени в голяма част от континента, с изключение на Куинсланд и Западна Австралия. Но независимо кой сезон ще изберете за пътуването си до тази далчена и прекрасна земя, във всеки период от годината тя ще ви посрещне с безброй интересни фестивали, празненства, концерти и различни спортни прояви и състезания.

Обща информация за Австралия
Пари и разходи за Австралия
Дестинации в Австралия

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*