Пари и разходи за Нова Зеландия

Обща информация за Нова Зеландия
Кога да посетим Нова Зеландия
Дестинации в Нова Зеландия
Забележителности в Нова Зеландия

Пари

Официалната валута в Нова Зеландия е новозеландският долар, обозначаван със знаците NZD или NZ$ (1 долар = 100 цента). Той е въведен през 1967 г. като заместител на новозеландския паунд. Освен на територията на страната, новозеландският долар се използва на островите Питкерн, Кук, Ниуе и Токелау. През последните години, местната валута продоби все по-голяма стабилност, особено спрямо щатския долар и това постепенно превърна Нова Зеландия в не толкова изгодна за пътуване дестинация.

Разходи

Ако сте от туристите, които разполагат с ограничен бюджет и изберете хостел или къмпинг за престоя си, бихте могли да се вмъкнете в бюджет от 70 – 80 $ на ден. Това разбира се ще бъде при условие, че ползвате услугите на обществения транспорт и приготвяте храната си сами.

Ако решите да се настаните в сравнително добър хотел, да се храните поне два пъти на ден в ресторант и да наблегнете на туристическите обиколки, е добре да придвидите около 140 – 160 $ на човек на ден. Към тях обаче не се включват разходите за рентакар. Ако пътувате с децата си, с радост ще откриете, че на много места се предлагат отстъпки за деца от входните такси на зебележителностите.

Любителите на кулинарните изкушения трябва да се настроят, че храната в Нова Зеландия е вкусно, но не много евтино удоволствие. Например закуска в кафене или заведение за бързо хранене би струвала около 15 – 17 $, а вечеря в хубав ресторант над 30$. Ако желаете да оставите бакшиш в ресторанта, имайте в предвид, че обикновено няма задължителен процент такса сервиз към сметката, така че сумата, с която ще поощрите сервитьора зависи изцяло от вас.

 

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*