Куба – Информация за Туристи, Забележителности и Оферти за Почивка

Booking.com

Кога да посетим Куба
Пари и разходи за Куба
Дестинации в Куба

Страстна, гореща и екзотична, слънчева Куба е едно от най-вълшебните и колоритни места в света. Застанала като приказна перла в смарагдовото сърце на Карибите, тази приказна островна страна ни пленява с горещите салса ритми, вечния аромат на пури и ром и най-милите и чаровни хора на планетата.

Когато през 1492 г. Христофор Колумб открива това великолепно късче земя, възкилива „;Това е най-прекрасната земя, която някога е виждало човешкото око“. И това действително е така – всеки, докоснал се до пъстроцветната и страстна Куба, освата влюбен в нея завинаги. Дали ще се потопите в удивителната колониална атмосфера на Хавана и Тринидад или ще се насладите на тропическата красота на прочутия курорт Варадеро, едно е сигурно – очакват ви срещи с усмихнати хора, увлечени в неспирни латино танци, смях и забавления.

Местоположение

Латиноамериканската островна държава Куба е разположена на най-големия остров от Кубинския архипелаг, състоящ се от още 4195 острова. Едноименният остров е с дължина 1250 км и ширина 190 км и има излаз на Карибско море, Мексиканския залив и Атлантическия океан. Към територията на страната принадлежат още остров Хувентуд и около 1600 малки острови. Най-близката съседна държава на юг е Ямайка, на изток Наветреният проток разделя Куба от Хаити, а на север – Протокът Флорида я разделя от САЩ. Столицата на Куба е Хавана.

Население 

С население над 11 млн. души, Куба е най-гъсто населената страна в Карибския басейн. Местните хора, култура и обичаи имат различен произход и богато минало. Днес около 98% от населението са кубинци, останалите испанци, каталонци, галисийци и др. Над 97% от местните са християни, по-голямата част от които католици и много малък процент протестанти. Официалният език в страната е испанският, макар че на много места се използва кубински диалект на испанския.

Национална Кухня

Кубинската кухня е изключително пъстра и разнообразна – в нея усещаме влиянието на много култури, между които индианската, френската и испанската. Традиционните местни ястия са приготвят от пилешко и свинско месо, риба и различни морски продукти. Оризът и фасулът са неизменна част от местните кулинарни изкушения.

Освен с пъстроцветната си кухня, кубинците са прочути със своиите невероятни екзотични коктейли – Куба Либре, Мохито и Дайкири са се превърнали в любими алкохолни напитки на милиони хора от различни кътчета на света.

Визи

Българските граждани, които възнамеряват да пътуват до Куба е необходимо да имат предварително издадена виза. За целта те трябва да притежават 6 месеца валиден задграничен паспорт и да кандидатстват за виза  в посолството на Куба в София. При влизане в страната е необходимо да се декларира валута на стойност над 5000 долара.

Конатакти на Посолство на Република Куба в България:

Канцелария:
София  1113, ул. “Константин  Щъркелов“; 1
Пощенска кутия: 267
Тел.: 872 09 96,  872 20 14
Протокол: 871 91 82; факс: 872 04 60
E-mail:  embajador@embacuba-bg.com

Консулска служба:
10.00 – 12.00 часа (вторник, четвъртък)
E-mail: consulado@embacuba-bg.com

Конакти на Посолство на Република България в Хавана, Куба

Calle “B“; №252, Entre 11 y 13, Vedado, La Habana 4
Тел.: (+53 7) 8333125
Тел.: (+53 7) 8333126
Факс: (+53 7) 8333297
E-mail: embulhav@ceniai.inf.cu

 


Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар