Пари и разходи за Ямайка

Пари

Ямайската парична единица е ямайският долар, чийто символ съвпада с този на щатския долар ($). В обръщение са банкноти от 50 J$, 100 J$, 500 J$ and 1000 J$. Обикновено щатските долари се приемат почти навсякъде в страната и цените в хотелите са обявени в американска валута. Все пак, ви препоръчваме винаги да носите със себе си местна валута и да бъдете готови да получите ресто в ямайски долари, дори и да платите в щатски.

Банкомати ще откриете в по-голямата част от банковите клонове на острова &ndash, обикновено те работят денонощно. В по-отдалечените райони, можете да потърсете банкомати на бензиностанциите.

Почти на целия остров се приемат разплащания с кредитни карти. Ако желаете да обмените валута, в почти всеки град или селище ще се натъкнете на поне едно лицензирано обменно бюро. Имайте в предвид, че бюрата предлагат малко по-ниски обменни курсове в сравнение с банките.

Разходи

Разходите за настаняване в Ямайка започват от 20-30 USD на вечер. Цените на хотелите от средна категория варират от 60 до 140 USD на вечер, макар че има луксозни курорти, в които можете да похарчите и над 350 USD за стая. Хотелите, които работят на база All-inclusive са изключително подходящи, защото предлагат много услуги и екстри, включени в цената. Ако не желаете да харчите много пари за нощувки, ви съветваме да посетите страната през ниския туристически сезон – той съвпада с летния сезон и е от средата на април до средата на декември. По това време ще бъдете приятно изненадани от по-ниските цени в хотелите и не толкова големия наплив от туристи.

Общественият транспорт в Ямайка като цяло е доста евтин. Макар, че такситата струват малко по-скъпо &ndash, очаквайте да ви вземат минимум 8-10 USD, дори да сте се качили за възможно най-краткото разстояние. Разходите за рентакар на острова започват от 45-50 USD.

Храната на острова е на достъпни цени. В евтините ресторанти и крайпътните заведения можете да се нахраните за скромната сума от 1 – 2 USD. Повечето ресторанти, които се посещават масово от туристите са по-скъпи, тъй като голяма част от продуктите са вносни. Очаквайте да платите поне 10 USD на човек в подобни заведения и около 60 USD в по-изисканите ресторанти. Ако се чудите какви бакшиши е прието да оставяте, в повечето хотели и ресторанти в Ямайка се оставя бакшиша от 10%. Някой ресторанти автоматично добавят към сметката около 10% – 15% такса сервиз. Обикновено курортите, които работят на принципа All-inclusive имат строго установена политика, според която бакшиши не се приемат. Като цяло, камериери, сервитьори, пиколи и портиери ще се зарадват ако им оставите бакшиш.

Обща информация за Ямайка
Кога да посетим Ямайка
Дестинации в Ямайка

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*