Ямайка – Информация, Забележителности и Оферти за Почивка в Ямайка

Booking.com

Кога да посетим Ямайка
Пари и разходи за Ямайка
Дестинации в Ямайка
Забележителности в Ямайка

Слънчева Ямайка има какво да предложи на всеки жаден за приключения турист. Изпъстрена с красиви градове, очарователни рибарски селища, прекрасна природа и богати музикални и танцови традиции, които са наследство от африканската култура – островът е една от най-великолепните карибски дестинации, подходящи за незабравима ваканция за всеки вкус.

Ако искате да опитате от активния културен живот в страната на реге ритмите, посетете столицата Кингстън. Любителите на подводните приключения ще останат очаровани от безбройните красиви рифове на острова, подходящи за гмуркане – вълшебно подобно място е очарователният пристанищен град Очо Риос. Островът се радва и на екзотични, осеяни с палми плажове – най-пленителни са Treasure Beach и Frenchman’s Cove, намиращ се в близост до курорта Порт Антонио.

Местоположение

Разположена в Карибско море, Ямайка е част от архипелага на Големите Антилски острови. Страната се намира на 190 км западно от Хаити и Доминиканската Република и на 140 км на юг от Куба. Столицата на островната държава е Кингстън и е едно от най-големите пристанища в света.

Население

Наслението на Ямайка наброява приблизително 2 540 000 души. Първите хора, населявали острова били местните индианци Араваки. Когато Колумб стъпва на тези земи през 1494 г., обявява острова за испанско владение и постепенно превръща местното население в роби. Повечето от тях умират от болести донесени от европейците и непосилния труд, на който са подложени. Тогава много африканци били докарани като роби и сега повече от 90% от жителите имат африкански предци. Великобритания поела контрола над острова през 1670 г. и той останал британска колония до 1962 г. Днес наслението се състои от 96.1 % ямайци, 2% индийци, 0.9% китайци, 0.5 %, англичани и други. Официалният език в страната е английски.

Национална Кухня

Ямайската кухня е прочута с пикантния си вкус. Ямайците обичат да готвят най-много месо, риба, ориз и зеленчуци, а сред най-използваните подправки в ястията е кърито. От традиционните местни напитки, най-известни са ликьорът и ромът. Прочутият в цял свят ром Tia Maria се приготвя от шоколадов ликьор и превъзходното кафе, което расте в красивите Сини планини.

Визи

Българските граждани, на които им предстои пътуване до Ямайка се нуждаят от виза. Необходимо е да притежават също паспорт, валиден минимум 6 месеца и самолетен билет за връщане. Процедурата по издаване на визи може да се задвижи в едно от следните посолства на Ямайка в Европа:

Лондон  (High Commission)
Тел.:  4471 823 9911
Факс: 4471 589 5154

Брюксел
Тел.: 322 230 1170
Факс: 322 230 3709

Женева
Тел.: 4122 / 7315 780, 7315 789
Факс: 4122 7384 420

Берлин
E-mail: info@jamaican-embassy-berlin.de

 

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар