Гватемала – Информация за Туристи, Забележителности и Оферти за Почивка

Booking.com
The Jaguar temple at Tikal, Guatemala, Central America

Кога да посетим Гватемала
Пари и разходи за Гватемала
Дестинации в Гватемала
Забележителности в Гватемала

Гватемала е едно от най-магичните места в Централна Америка. Докоснете ли се веднъж до сърцето на тази живописна страна, няма да имате търпение отново и отново да се връщате при нея. Страната предлага безброй интересни места за посещение и дори най-краткото пътуване, ще ви изправи пред куп предизвикателства и изненади.

Гватемала се намира в Централна Америка, между страните Ел Салвадор, Хондурас и Мексико. Страната пленява с интиргуваща история и загадъчно културно минало. Уникалните археологични останки в страната ни отвеждат назад към цивилизацията на легендарните Маи, които са обитавали земите й в продължение на векове. Наследството от индианските племена е навсякъде. Изключително напреднали, те са създавали огромни палати и градове, уникални пирамиди и обсерватории. Един най-известните археологични обекти са градовете Ел Петен, Чичикастенанго, Санта Лусия Коцумалгуапа. За съжаление когато през 1523 г. испанските конкискадори стъпили на тези земи, те започнали да експлоатират маите и да колонизират земите им.

След 300 години испанска колония, Гватемала извоюва своята свобода и независимост. Днес тя е очарователна страна и една от най-интересните туристически дестинации в Латинска Америка.

Местоположение


Разположена в Централна Америка на площ от 108.9 хил. кв. км, Гватемала граничи с Мексико на север, Белиз на северозиток и  страните Хондурас и Ел Салвадор на югоизток. Бреговата линия на страната е 420 км, от които 166 км са с Атлантическия океан, а 254 км с Тихия океан. Столицата на страната е Гватемала Сити.

Население 


Населението на Гватемала наброява близо 12 500 хил. души. Над 50% от населението е съставено от гватемалци, а останалата част от индианци, между които какчикели, киче, киче и др. Над 97% от местните са хтистияни, по-голямата част от които католици, а останалите протестанти. Официалният езий в страната е испанският, макар че в отделни райони на страната се говорят и някои индиански езици.

Национална кухня


Гватемалската кухня няма типично национално ястие, но за сметка на това я е събрала в себе си влияния от толкова много кухни – като започнем от легендарните маи, преминем през испанското влияние и добавим малко привкус от съвеременни международни кухни като китайската, американската и страните от Централна Америка. Както по времето на маите, така и днес, царевицата продължава да бъде много важна храна за местните. Тя най-често се консумира във вид на мексиканската царевична питка – tortilla. Черният боб, също характерен за индианските племена, се косумира почти към всяко ястие. Оризът, яйцата и сиренето намират много широко приложение в гватемалската кухня.

От месата, най-популярни са пилешкото, пуешкото и говеждото, които се приготвят печени, пържени или на скара и обикновено се поднасят с гарнитура от боб и ориз. Месата също се готвят често на яхния или в лют чили сос. Ястието Pepián – задушено месо със зеленчуци е често срещано най-вече в областта на Антигуа, а морските дарове, които се приготвят с различни подправки, се консумират най-много по крайбрежията на страната.  Други популярни ястия са bistec – печено или пържено говеждо месо, guacamole – пюре от авокадо и лук, овкусено с различни подправки и chiles rellenos – чушки, пълнени с месо и зеленчуци. В Гватемала ще се насладите на богато изобилие от пресни плодове и зеленчуци, а местното кафе, което най-често се изнася е прочуто като едно от най-добрите в целия свят.

Визи


За българските граждани, които желаят да посетят Гватемала за срок не повече от 90 дни, не се изисква издаване на виза. Необходимо е да притежават валиден задграничен паспорт и туристическа медицинска застраховка. Препоръчително е да се носи валута в щаткси долари.

Контакти на Посолство на Гватемала във Виена, Австрия:


1030 Viena, Salesianergasse 25-5
Tel.  0043-1-714-35-70
Fax. 0043-1-714-35-69

Контакти на Българско посолство, отговарящо за Гватемала в Мексико:


Embajada de la Republiva de Bulgaria
Paseo de la Reforma 1990
Col. Lomas de Chapultepec
México, D.F. 11000 MEXICO
Tel.: 0052-55-5596-3283  
        0052-55-5596-3295
Fax: 0052-55-5596-1012
E-mail: ebulgaria@yahoo.com

 

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар