Панама – Информация за Туристи, Забележителности и Оферти за Почивка

Booking.com

Кога да посетим Панама
Пари и разходи за Панама
Дестинации в Панама
Забележителности в Панама

Колоритна и удивително красива, Панама е уникална и завладяваща симбиоза от различни културни влияния. Надарена с великолепни природни богатства, интригуваща история и гостоприемно местно население, Панама заслужено се нарежда сред най-добрите туристически дестинации в света.

Панамският канал или „Осмо чудо на света“ е несъмнено най-популярната и впечатляваща атракция в страната. Дългият 80 км канал свързва Атлантическия с Тихи океан.  Днес каналът работи всеки ден през цялата година, а за функционирането му се грижат близо 9000 работници. Посетителите могат с интерес да проследят уникалното преминаване на корабите през шлюзовете от една от наблюдателни трибуни.

Столицата Панама Сити е процъфтяващ мегаполис, изпълнен с богатото архитекурно многообразие и културни забележителности. Изпъстрен с елегантни ресторанти, изобилие от лъскави магазини и куп шикозни клубове, градът завладява всеки посетител, дарявайки го с незабравими емоции.

Панама е рай и за лятна почивка на брега на морето. Една от най-красивите дестинации е екзотичният архипелаг Бокас дел Торо, изпъстрен с шест живописни острови и многобройни малки и красиви необитаеми островчета.

Местоположение


Панама е най-южната държава от страните в Централна Америка. Страната е разположена на север от Колумбия и на юг от Коста Рика, а бреговете й се мият от водите на Карибско море и Тихия океан. Към територията на Панама принадлежат над 1 000 крайбрежни, екзотични малки острова. Зоната на Панамския канал е също част от територията на Панама. Дългият 80 км канал пресича Панамския провлак в най-ниската му част, свързва Атлантическия с Тихи океан и разделя Северна от Южна Америка. Столицата на страната е Панама.

Население 


Наслението на Панама наброява приблизително 3,19 млн души. Около 90% от населението са панамци, а останалите ямайци, индианци и др. Над 95% от местните са христиани, по-голямата част от които католици, а останалите протестанти. Официалният език в страната е испанският, макар че на някои места се говорят панамски диалект на индиански езици.

Национална кухня


Панама има трайни традиции в кулинарното изкуство. Благодарение на своето разположение, страната се радва на богато изобилие от вкусни плодове и заленчуци и голямо разнообразие от билки. Ако ги комбинирате по подходящ начин с някои от кулинарните похвати в индинанската, европейската или латиноамерикаснката кухня, ще получите една великолепна симбиоза, каквато всъщност представлява панамската кухня.

Сред най-популярните панамски закуски са „Hojaldras”, често оприличавани на панамските понички и „Tortillas”. Любими сред основните местни ястия са прекрасната пилешка супа „Sancocho”, ястието „Corvina”, което е от част богатото разнообразие от превъзходни рибни изкушения, както и „Tamales” – типично мексиканско ястие, което обаче се приготвя по малко по-различен начин в Панама. Любимо питие за плажа е освежаващият шейк „Batidos” – той се приготвя от пресни тропически плодове и е истинска наслада за душата.

Визи


Българските граждани, които възнамеряват да предприемат пътуване до Панама, трябва да притежават виза, която може да бъде получена във всяко посолство на Панама в Европа. Необходимите документи за подаване на виза са: коректно попълнена молба, една цветна снимка, заверена покана от панамски гражданин с копие от документа му за самоличност и документ за платежоспособност. Цената на обикновена туристическа виза е 30 щатски долара.

При влизане в страната, е необходимо да носите със себе си паспорт с валидност най-малко шест месеца и двупосочен самолетен билет. Трябва да покажете поне 500 щатски долара като доказателство за финансова независимост. За предпочитане е да носите щатски долари, които са в нормално обръщение в страната заедно с местната парична единица – балбоа.

Контакти на Посолство на Република Панама


Канцелария:  Атина, Гърция, 192 Praxitelos & Merarchias,
185 35 Piraeus
тел.: 210 – 4286441-3
факс:  210 – 4286448-9
Е-mail: panpir5@otenet.gr

Канцелария: Будапеща, Унгария
Igloi u. 6/b.2
1118 Budapest
Тел./Факс: 0036 1 466 98 17

Контакти на Българско посолство, отговарящо за Панама:


EMBAJADA DE LA REPUBLICA DE BULGARIA
Paseo de la Reforma 1990
Col. Lomas de Chapultepec
México, D.F. 11000 MEXICO
Tel.: 0052-55-5596-3283   
        0052-55-5596-3295
Fax: 0052-55-5596-1012
E-mail: ebulgaria@yahoo.com

 

 

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар