Забележителностите на Рим

Какво да видите в Рим, кои места да посетите с екскурзия от няколко дни. Това е темата на нашия разговор. Предлагаме ви, виртуално пътешествие из приказен Рим.

Обиколка на италианския град е подходяща по всяко време на годината. Тук е Ватикана, разположена в сърцето на Рим. Тук може да зърнете древните руини на Тиволи и Остия Антика, етруския град Тарквиния и много курортни градове по крайбрежието в Лацио.

Ако имате време, трябва да отидете на екскурзия до романтичната Венеция, столицата за пазаруване Милано или великолепната Флоренция.

Най-важните и интересни забележителности на Рим

Виа Апия или на латински Appian Way. Това  ако се преведе на съвременен език, е първата древна пешеходна и конна автомагистрала. По едно време тя свързвала Рим с далечната част на Апенинския полуостров, а днес е призната забележителност в Италия.

Арката на Константин в Рим, Виа ди Сан Грегорио

Римската империя съществува повече от 500 години. За никой не е изненадващо, че тя оставила, след себе си огромен брой архитектурни паметници. Държавата била известна със своите завоевания, а командирите, които се връщали с победа, били посрещани с всички дължими почести.

Вила Боргезе

Вила Боргезе е невероятен пейзажен парк. Разположен е северно от центъра на Рим. Живописното палацо е построено през 17-ти век от собственика на червената шапка – кардинал Камило Боргезе. Днес е любимо място за разходки на жители и гости на Рим. В центъра на вилата е галерия Боргезе.

Галерия Боргезе

Художествената галерия Боргезе се намира в средата на вила Боргезе, която някога е принадлежала на известната княжеска фамилия. Основите на колекцията на изкуствата са положени от кардинал Шипионе Боргезе още през 16-17 век.

Испански стъпки в Рим, Скалината ди Тринита де Монти

Испанските стъпки в Рим не на празно, се смятат за най-красивите в Европа. Размерът им е, величествен, а всичко в бароков стил и архитектура впечатляват, дори най-изтънчения пътешественик. Стълбището е особено красиво през пролетта, когато азалията цъфти.

Капитолийски хълм

Според легендата, Капитолийският хълм е един от седемте хълма, на които се е появил Вечният град на Рим. Всеки може да посети Капитолийския хълм и да разгледа музеи и храмове.

Колизеума в Рим

Това е символът на Рим и на Италия като цяло. Римският Колизеум получил сегашното си име заради статуята на лудия Нерон, монтирана пред него, първоначално била известна като Амфитеатъра на Флавията. Построен през 1 век. Амфитеатърът се превръща в най-голямата сграда за масови забавления в цялата Римска империя.

Ватикански музеен комплекс, Виале Ватикано

Ватиканският музеен комплекс с право се смята за един от най-големите исторически и художествени музеи в света. Тук, заедно с предмети от древноегипетското изкуство, са представени съвременни произведения. Общо във Ватикана има около две дузини музеи и музейни зали.

Палатин в Рим, Виа Сакра, Колина дел Палатино

Любовна история, разкопки и руини – добре дошли в Палатин! Палатинът е един от седемте хълма, на които стои Рим. Това е хълмът, от който е започнала историята на Вечния град. Именно на хълма Палатин, според всички известни легенди, вълкът хранел братята Ромул и Рем.

Пантеон в Рим

Пантеонът е древен езически храм, осветен като християнската църква „Света Мария и мъчениците“ по-късно. Той е посветен веднага на всички римски божества. Този архитектурен обект от предхристиянската ера и е оцелял до наши дни. Той впечатлява със своето величие не само археолози, но и обикновени туристи.

Пиаца ди Спаня в Рим

Пиаца ди Спаня е площадът на Испания, разположен в столицата на Италия. Получава името си от факта, че испанското посолство се намира на тази територия в 17-ти век. Тук се правят непрекъснато срещи, особено на испанци, които участват в много филми и литературни произведения.

Площад Навона

Пиаца Навона – това е пълното име на световноизвестния римски площад. Огромен брой туристи го посещават годишно. Всеки се стреми от първа ръка да види известния Фонтан от четирите реки, създаден от Бернини, и църквата „Света Агнес“, построена от Борромини.

Площад Свети Петър в Рим

Площадът Свети Петър във Ватикана е разположен на два полукръга, пред едно от основните католически светилища – базиликата „Свети Петър“. Именно на Пиаца Сан Пиетро се събират хиляди католици от цял ​​свят, за да чуят изпълнението на папата.

Рим, Пиаца дел Пополо

Пиаца дел Пополо („площад на хората“), без преувеличение, той е най-известният площад в Рим. Лесно е да се разпознае по обелискът на Фламиний, стоящ в центъра, и църкви близнаци, разположени в краищата. Според местните вярвания тук, на Пиаца дел Пополо, някога е погребан император Нерон.

Римски форум

Римският форум някога е бил централният пазар, а сега площадът заемащ центъра на древната част на града. Той бил в центъра на обществения и политическия живот на римските граждани. Оттук произлиза настоящото значение на думата „форум“.

Санта Мария Маджоре в Рим

Това е директен път към една от четирите основни базилики на Рим – базиликата на Санта Мария Маджоре.

Сикстинската капела

Сикстинската капела във Ватикана е една от най-известните и популярни сред туристите по света. Тя е паметник на културата и историята. Външно, сградата, изглежда доста скромна, но вътре, може да се загубите в безмълвие от красота.

Базиликата „Свети Петър“ в Рим

Пиаца Сан Пиетро е сърцето на Ватикана и на целия католически свят. Базиликата „Свети Петър“ е една от основните забележителности на Рим. Тук може, да разгледате древен Рим от птичи поглед, да се възхитите на интериора на катедралата от върха на купола, да слушате литургия и дори да получите благословията на понтифа.

Рафаеловите строфи, Рим, Ватикана, Станце ди Рафаело

Рафаеловата строфа – четири малки стаи, разположени една след друга, които са част от комплекса на Ватиканския дворец. Това е светинята на музей.

Баните на Каракала

Древните римски бани се наричали по различен начин – терми. Хората идвали тук, за да се стоплят, да се измият, а в отделни случаи и да общуват или да обсъждат бизнес въпроси.

Туристите, избрали екскурзия до Рим, определено ще имат какво да видят. Италианската столица крие огромен брой атракции.

Ако ги комбинирате заедно и на ден разгледате четири интересни места, тогава пълното проучване на Рим ще ви отнеме повече от седем години!

Със сигурност от детството всеки от нас свързва Рим с думата „Колизеум“. Изненадващото на тази сграда е грандиозната арена обградена някога от всички страни с вода.

Днес вътре в Колизея има само руини, но величието им се усеща, дори без думите на Гид. Недалеч от амфитеатъра се намира прочутата къща Мусолини, от прозорците, на която диктаторът обичал да говори.

Всеки турист ще се поинтересува от Капитолия  – един от онези известни седем хълма, на които стои Рим. Там се намира и известният храм, който някога бил седалище на римския сенат, а също така е провеждал публични събрания. Между другото, на Римския форум са организирани публични срещи – специален площад в центъра на Древен Рим, където римляните се събирали от векове, за да водят оживени дискусии. От тук, думата станала така популярна и до наши дни – форум.

Невероятните впечатления се допълват от величествената Пиеца на Венеция, разположена в подножието на Капитолия.

Италианците са много импулсивен народ. И много спортни натури. Ако пристигнете в Рим в събота или неделя, може да отидете на мач на местни клубове – Рома или Лацио, за да усетите атмосферата на „италианска болка“. Разбира се, конфронтацията им на пълен работен ден е най-интересна, но билети за нея се изкупуват няколко месеца, преди мача. Футболният отбор на Рим провежда мачове на грациозния стадион „Стадио Олимпико“, архитектурен паметник на 20-ти век, който събира над 70 хиляди души.

И накрая, всяко посещение трябва да завърши с логична кулминация – изискан обяд или вечеря в многобройните римски кафенета и ресторанти.

Естествено, трябва да поръчате паста или пица. Впечатленията, получени от посещението на римски забележителности, са вкусът на италианска храна консумирана с огромно удоволствие. Именно в такива моменти, всеки започва да се чувства малко като истински италианец.

Booking.com

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар