Рим – Информация за туристи, Забележителности, Съвети и Разходи

Booking.com

Планувате посещение във вечния град – Рим? В тази статия ще Ви опишем популярните и малко известните забележителности, които си струва да посетите, ще Ви споделим съвети и информация от нашето последно пътуване в Рим през юни 2023г. Съветваме Ви да прегледате таблицата със съдържание, тъй като статията е доста обемна. Предлагаме ви, виртуално пътешествие из приказен Рим:

Обща Информация за Рим

За някои може следващите няколко параграфа да са скучни, но е добре, когато пътувате някъде да се запознаете с историята на това място и тъй като историята на Рим е необятна, тук на бързо ще споменем някои основни моменти, които по-скоро ще набележат опорни точки за тези които искат да влязат в детайли:

Местоположение

Рим е столицата на Италия и на регион Лацио. Той се намира в централната част на страната, на западното крайбрежие на Италия. Градът е построен на седем хълма и през града протича река Тибър.

История

Рим е един от най-старите градове в света, с история, която се простира във времето повече от 2500 години. Според легендата, Рим е основан през 753 г.пр.Хр. от близнаците Ромул и Рем, като Ромул става първият цар на Рим след като убива брат си.

Рим е бил столицата на Римската република, Римската империя и по-късно на Папската държава. През 1871 г. Рим става столицата на обединена Италия.

Сред най-значимите исторически събития в Рим са управлението на Юлий Цезар, периодът на Римската империя, включително времето на императори като Август и Нерон, и разпространението на християнството, което започва по време на римското управление.

Население

Според последните данни, населението на Рим е около 2.8 милиона души, което го прави най-големият град в Италия и третият по големина град в Европейския съюз по население.

Рим е етнически разнообразен град с голям брой имигранти от различни части на света. В града се говори главно италиански език, но поради големия брой туристи и имигранти, може да се чуе много езици.

Античен Рим

Античен Рим е термин, който се използва за описание на град-държава Рим и широко поставената историческа епоха, включваща обществото, културата и историята на римските цивилизации. Епохата на Античен Рим обхваща образуването на Римската република през 509 г. пр. Хр., Римската империя (27 г. пр. Хр. – 476 г. сл. Хр.) и късноантичния период до падането на Западната Римска империя.

Римската република (509 г. пр. Хр. – 27 г. пр. Хр.):

През този период, Рим е управляван от сенат, който избира двама консули на година за изпълнение на административни функции. Римската република разширява контрола си над целия Апенински полуостров, и създава военни и морски сили, които му позволяват да завладява средиземноморието.

Римската империя (27 г. пр. Хр. – 476 г. сл. Хр.):

През този период, Рим се управлява от император, като първият от тях е Октавиан Август. Империята достига върха си през 2-ри век, когато контролира територии от Британия до Близкия Изток и северна Африка. Рим е известен със своите постижения в инженерството, изкуството, архитектурата, философията и правото. В този период християнството се превръща в основната религия.

Късноантичен Рим (3-ти век – 476 г.):


Този период се характеризира със стабилизация на границите на империята, разделение на империята на източна и западна части и крайното падане на Западната Римска империя.

Античен Рим е важен, тъй като множество от нашите съвременни правни, политически и културни традиции произхождат от римската цивилизация.

Кога е подходящо да посетим Рим?

Обиколка на италианския град е подходяща по всяко време на годината. Разбира се летните месеци температурите са по-високи от тези в България, и достигат до 40 градуса, ето защо най-подходящото време за посещение на вечния град е през пролетта и есента.

Транспорт – летища и трансфер от летището до града.

Летище Фиумичино (Aeroporto di Roma-Fiumicino „Leonardo da Vinci“) – Това е главното международно летище на града и най-голямото в Италия. Кодът му по IATA е FCO. Летище Фиумичино е разположено на около 35 км югозападно от центъра на Рим. От него се извършват полети до големи части от света.

Летище Чампино (Aeroporto di Roma-Ciampino „G. B. Pastine“) – Това е второто международно летище на Рим. Кодът му по IATA е CIA. Летище Чампино е разположено на около 12 км югоизточно от центъра на Рим. Обслужва предимно бюджетни авиолинии и чартърни полети. През последното ни пътуване до Рим полетът ни от Ryan Air кацна именно на летище Чампиано, трансферът до Рим беше изключително бърз, лесен и евтин: след паспортната проверка има червени автомати AirLink – от които за 2.7 Евро на човек се закупуват 2 билета – един за автобус (спирката е на изхода на летището и трябва да погледнете на кой номер е Вашия автобус от телевизорите) и втори билет за влака, който ще ви закара на Termini – главната ЖП гара на Рим от където може да хванете метро или градски транспорт към всяка точка на Рим. Общо отнема около 35-40 минути за да пристигнете до Рим. А автобусите AirLink към гара Ciampino са на 10 или 20 минути, те нямат междинни спирки – спират директно на гарата от където хващате влака до гара Termini Рим – която е на 2 спирки около 15 минути.

Друга алтернатива е за 7 евро на човек да хванете Flix Bus който директно ще Ви закара до ЖП Гара Termini.

Цени на Обществен Транспорт Рим 2023

Цената на билет за метро или автобус е 1.5 Евро метрото има 2 основни линии A и B които се ползват от туристите, а линия C води към предградията на града. Билетът за автобус е валиден 100 минути след първа валидация и позволява прекачвания.

Вид БилетЦена
Стандартен билет B.I.T – валиден за едно пътуване с метро или 100 минути във всички автобуси€1.50
24-часов билет – валиден за неограничено метро и автобус€7.00
48 -часов билет – валиден за неограничено метро и автобус €12.50
72 -часов билет – валиден за неограничено метро и автобус €18.00
C.I.S. – важи 7 календарни дни€24.00

Разходи за Рим 2023

Разходите по време на почивка са много разтегливо понятие, но ще споделя основни неща по които може да си направите груба сметка:

  • Туристически данък – 3.5 Евро на ден на човек (заплаща се в хотела)
  • Разходите за транспорт ги уточнихме по-горе
  • Нощувка за двама в нормален хотел е около 80 – 100 Евро на ден
  • Едно еспресо кафе „на крак“ е 1 евро , капучино 1.5 Евро – ако сте покрай забележителностите може да сложите 0.5 евро отгоре
  • Споменахме „думата на крак“ защото ако решите да седнете в кафенето ще бъдете таксувани повече, от нашите наблюдения ако седнете на gelateria – всеки артикул се таксува с 1 евро повече (ако сте поръчали 2 кафета и 2 сладоледа ще платите 4 евро допълнително)
  • Цената на една пица в заведение е около 8-10 евро за маргарита и 12-14 за пица с месо или паста болонезе/карабонара, колкото по-близо сте до забележителностите толкова по-скъпо е, но разликите не са фрапантни
  • Сладолед във фунийка започва от 3.5 Евро близо да забележителности ако е един вкус, а за 3 Евро ядохме сладолед в близост до Ватикана с 2 вкуса. (като тук примерът е за Джелатерии)
  • Разходи за вода – навсякъде е пълно с чешми от които тече питейна вода, ако си носите шише, както ние, няма да имате никакви разходи за вода, а при дълги разходки и топло време, човек има нужда от редовна хидратация.

Последната актуализация на цените по-горе е юли 2023 г, ако във времето има промени в някои от цените ще се радваме да споделите в коментарите, както и да допълните с примери от Вашето пътуване.

Въведение към забележителностите

Тук е Ватикана, разположена в сърцето на Рим. Тук може да зърнете древните руини на Тиволи и Остия Антика, етруския град Тарквиния и много курортни градове по крайбрежието в Лацио.

Туристите, избрали пътуване до Рим, определено ще имат какво да видят. Италианската столица крие огромен брой забележителности и в нея ще видите отпечатъкът на люлката на цивилизацията.

Със сигурност от детството всеки от нас свързва Рим с думата „Колизеум“. Изненадващото на тази сграда е грандиозната арена обградена някога от всички страни с вода.

Днес вътре в Колизея има само руини, но величието им се усеща, дори без думите на Гид. Недалеч от амфитеатъра се намира прочутата къща Мусолини, от прозорците, на която диктаторът обичал да говори.

Всеки турист ще се поинтересува от Капитолия  – един от онези известни седем хълма, на които стои Рим. Там се намира и известният храм, който някога бил седалище на римския сенат, а също така е провеждал публични събрания. Между другото, на Римския форум са организирани публични срещи – специален площад в центъра на Древен Рим, където римляните се събирали от векове, за да водят оживени дискусии. От тук, думата станала така популярна и до наши дни – форум.

Невероятните впечатления се допълват от величествената Пиаца на Венеция, разположена в подножието на Капитолия.

Италианците са много импулсивен народ. И много спортни натури. Ако пристигнете в Рим в събота или неделя, може да отидете на мач на местни клубове – Рома или Лацио, за да усетите атмосферата на „италианска болка“. Разбира се, конфронтацията им на пълен работен ден е най-интересна, но билети за нея се изкупуват няколко месеца, преди мача. Футболният отбор на Рим провежда мачове на грациозния стадион „Стадио Олимпико“, архитектурен паметник на 20-ти век, който събира над 70 хиляди души.

И накрая, всяко посещение трябва да завърши с логична кулминация – изискан обяд или вечеря в многобройните римски кафенета и ресторанти.

Естествено, трябва да поръчате паста или пица. Впечатленията, получени от посещението на римски забележителности, са вкусът на италианска храна консумирана с огромно удоволствие. Именно в такива моменти, всеки започва да се чувства малко като истински италианец.

Ако имате време, трябва да отидете на екскурзия до романтичната Венеция, столицата за пазаруване Милано или великолепната Флоренция.

Римската империя съществува повече от 500 години. За никой не е изненадващо, че тя оставила, след себе си огромен брой архитектурни паметници. Държавата била известна със своите завоевания, а командирите, които се връщали с победа, били посрещани с всички дължими почести.

Най-важните и интересни забележителности на Рим

Виа Апия или на латински Appian Way. Това  ако се преведе на съвременен език, е първата древна пешеходна и конна автомагистрала. По едно време тя свързвала Рим с далечната част на Апенинския полуостров, а днес е призната забележителност в Италия.

Арката на Константин в Рим

Арката на Константин се намира на улица „Via Triumphalis”, между Колизеума и Палатин, построена е през четвъърти век и е с внушителната за тогава височина от 21 метра и широчина около 26 метра.

Вила Боргезе

Вила Боргезе е невероятен пейзажен парк. Разположен е северно от центъра на Рим. Живописното палацо е построено през 17-ти век от собственика на червената шапка – кардинал Камило Боргезе. Днес е любимо място за разходки на жители и гости на Рим. В центъра на вилата е галерия Боргезе.

Галерия Боргезе

Художествената галерия Боргезе се намира в средата на вила Боргезе, която някога е принадлежала на известната княжеска фамилия. Основите на колекцията на изкуствата са положени от кардинал Шипионе Боргезе още през 16-17 век.

Площад „Испания“ (Piazza di Spagna) – Испански стъпки

Испанските стъпки в Рим не на празно, се смятат за най-красивите в Европа. Размерът им е, величествен, а всичко в бароков стил и архитектура впечатляват, дори и най-изтънчения пътешественик. Стълбището е особено красиво през пролетта, когато азалията цъфти води към храма Скалината ди Тринита де Монти.

Пиаца ди Спаня е площадът на Испания, разположен в столицата на Италия. Получава името си от факта, че испанското посолство се намира на тази територия в 17-ти век. Тук се правят непрекъснато срещи, особено на испанци, които участват в много филми и литературни произведения.

Подробна Информация за Площад Испания може да прочетете тук

Капитолийски хълм

Според легендата, Капитолийският хълм е един от седемте хълма, на които се е появил Вечният град на Рим. Всеки може да посети Капитолийския хълм и да разгледа музеи и храмове.

Колизеума в Рим

Това е символът на Рим и на Италия като цяло. Римският Колизеум получил сегашното си име заради статуята на Нерон, монтирана пред него, първоначално била известна като Амфитеатъра на Флавията. Построен през 1 век. Амфитеатърът се превръща в най-голямата сграда за масови забавления в цялата Римска империя.

Ватиканскире музеи

Ватиканският музеен комплекс с право се смята за един от най-големите исторически и художествени музеи в света. Тук, заедно с предмети от древноегипетското изкуство, са представени съвременни произведения. Общо във Ватикана има около две дузини музеи и музейни зали.

Палатин

Любовна история, разкопки и руини – добре дошли в Палатин! Палатинът е един от седемте хълма, на които стои Рим. Това е хълмът, от който е започнала историята на Вечния град. Именно на хълма Палатин, според всички известни легенди, вълкът хранел братята Ромул и Рем.

Пантеонът в Рим

Пантеонът е древен езически храм, осветен като християнската църква „Света Мария и мъчениците“ по-късно. Той е посветен на всички римски божества. Този архитектурен обект от предхристиянската ера е оцелял до наши дни. Той впечатлява със своето величие и е любима дестинация на повечето туристи.

Площад Навона

Пиаца Навона – това е пълното име на световноизвестния римски площад. Огромен брой туристи го посещават годишно. Всеки се стреми от първа ръка да види известния Фонтан от четирите реки, създаден от Бернини, и църквата „Света Агнес“, построена от Борромини.

Площад Свети Петър в Рим

Площадът Свети Петър във Ватикана е разположен на два полукръга, пред едно от основните католически светилища – базиликата „Свети Петър“. Именно на Пиаца Сан Пиетро се събират хиляди католици от цял ​​свят, за да чуят папата.

Рим, Пиаца дел Пополо

Пиаца дел Пополо („площад на хората“), без преувеличение, той е най-известният площад в Рим. Лесно е да се разпознае по обелискът на Фламиний, стоящ в центъра, и църкви близнаци, разположени в краищата. Според местните вярвания тук, на Пиаца дел Пополо, някога е погребан император Нерон. Разположен е в края на Виа дел Бабуино

Римски форум

Римският форум някога е бил централният пазар, а сега площадът заемащ центъра на древната част на града. Той бил в центъра на обществения и политическия живот на римските граждани. Оттук произлиза настоящото значение на думата „форум“.

Сикстинската капела

Сикстинската капела във Ватикана е една от най-известните и популярни сред туристите по света. Тя е паметник на културата. Външно, сградата, изглежда доста скромна, но вътре, може да се загубите в безмълвие от красота.

Базиликата „Свети Петър“ в Рим

Пиаца Сан Пиетро е сърцето на Ватикана и на целия католически свят. Базиликата „Свети Петър“ е една от основните забележителности на Рим. Тук може, да разгледате древен Рим от птичи поглед, да се възхитите на интериора на катедралата от върха на купола, да слушате литургия и дори да получите благословията на понтифа.

Баните на Каракала

Древните римски бани се наричали по различен начин – терми. Хората идвали тук, за да се стоплят, да се измият, а в отделни случаи и да общуват или да обсъждат бизнес въпроси.

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар