Пари и разходи за Австрия

Пари

Австрия е пълноправен член на Европейския съюз и както в други европейски страни, официалната валута на страната е еврото. В обръщение са банкноти от 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро, както и монети от 1, 2, 5, 10, 20, 50 цента и 1 и 2 евро.

Когато пътувате из страната, не е необходимо да носите големи суми в брой в себе си. Навсякъде има банкомати, от които 24 ч. в денонощието можете да си набавите пари в брой. Ако искате да обмените валута, можете да се отправите към всеки банков клон или обменно бюро, но имайте в предвид, че навсякъде ще ви таксуват с комисионнна между 2 и 4 евро. Кредитните карти са доста разпространено средство за разплащане в повечето хотели, ресторанти и магазини, както и при вземане на рентакар или дори закупуване на билет за железопътен транспорт. Най-голямо приложение намират MasterCard, Visa и EuroCard.

Разходи

Като повечето развити европейски страни, Австрия е сред скъпите дестинации за пътуване. Все пак, ако трябва да направим сравнение с други водещи европейски столици, като например Париж, Лондон или Рим, пътуването във Виена може да се окаже малко по-евтино.

Най-голямото финансово перо по време на пътуването ви ще бъдат разходите за хотелско настаняване. Ако решите да си позволите например тризвезден хотел, се пригответе да платите между 50 и 60 евро на човек в двойна стая. Обядът ви навън може да струва между 8 и 10 евро на човек, а вечерята около 15-20 евро, с включена например бира или чаша вино. В Австрия се оставя бакшиш почти навсякъде – в ресторанти, барове и заведения, кафенета, таксита – обикновено размерът им е около 10% от стойността на сметката. Хубаво е да поощрявате с по някое евро и камериерката и пиколото в хотела, в който сте отседнали, както и екскурзовода. Когато разглеждате забележителности, имайте в предвид, че на много места учениците и студентите получават отстъпка от цената на входните такси.

Обща информация за Австрия
Кога да посетим Австрия
Дестинации в Австрия

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*