Австрия – Информация за Туристи, Забележителности и Оферти за Почивка

Австрия е пленителна страна, надарена с богата култура, приказна природа и градове, изпълнени с величествени замъци и дворци. Страната е прочута като родината на световно признати композитори като Моцарт, Щраус и Шуберт и безбройните си фестивали. Тя ни очарова с великолепните си алпийски гледки и едни от най-добрите ски курорти в света. Независимо дали ще се потопите в космополитната атмосфера на Виена или романтичните Залцбург и Инсбрук, очакват ви прекрасни гледки и незабравими приключения.

Местоположение

Австрия е страна, разположена в Централна Европа на площ от 83 860 кв.км. На изток граничи със Словакия и Унгария, на запад границите я раделят от Лихтенщайн и Швейцария, на север от Германия и Чехия, а на юг – Италия и Словения. Около 2/3 от територията на Австрия е заета от прекрасните Източни Алпи, чийто най-висок връх Гросглокнер се извисява на 3797 м. Източните части на страната са заети от Среднодунавската равнина. Столицата на Австрия е Виена.

Население

Населението на Австрия днес наброява приблизително 8 282 000 км. Над 90% е представено от австрийци. В страната също така живеят германци, хървати, словенци и представители на други европейски нации. Близо 98% от местното население са християни, по-голямата част от които католици. Официалният език е немският.

Национална кухня

Ако се замислите с какво свързвате австрийската кухня, може би първото нещо, което би изникнало в съзнанието ви е прочутият Виенски шницел. Това е един от местните специалитети, които заслужено са придобили международна слава. Освен него, други известни специалитети са Виенският гулаш и Виенското печено. Когато дегустирате местната кухня, ще забележите, че австрийците обичат да използват много лук в гозбите си, което им придава още по-приятен вкус и ви кара буквално да оближете пръсти. Всички тези ястия вървят прекрасно с чаша хубаво вино, а тук от него има в изобилие. В което и кътче на Австрия да отидете, непременно опитайте някой от прословутите автрийски десерти – например щрудел или други сладки изкушения, като апетитните Виенски кифлички или шоколадовата торта „,Сахер“,, които от своя страна чудесно биха вървяли с чаша ароматно виенско кафе.

Визи

Република Австрия е член на Европейския съюз. От 1 януари 2007 г., когато страната ни също стана пълноправен член на ЕС, българските граждани имат право да пребивават на територията на Австрия за срок от 90 дни, без никакви административни условия. Необходимо е единствено да притежават валиден задграничен паспорт или карта за самоличност. В случай, че се наложи престой в страната над 90 дни, е необходимо българските граждани да се регистрират пред съответните власти и да получат удостоверение за актуална регистрация, която съдържа датата на регистрация, както и името и адреса на регистриращото се лице.

Контакти на Посолство на Австрия в Република България:

Улица &ldquo,Шипка“, № 4, София 1000
Тел.: 932 90 32, факс 981 05 67,
e-mail: sofia-ob@bmaa.gv.at

Контакти на Посолството на Република България във Виена:

BOTSCHAFT DER REPUBLIK BULGARIEN
Schwindgasse 8, 1040 Wien
Tel. (0043-1) 505-31-13, 505-64-44,
Fax (0043-1) 505-14-23
E-mail: amboffice@aon.at

Кога да посетим Австрия
Пари и разходи за Австрия
Дестинации в Австрия

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*