Пари и разходи за Франция

Пари

Като пълноправен член на Европейския съюз, Франция е една от страните, които въведе еврото като своя официалната валута. В обръщение са банкноти от 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро, както и монети от 1, 2, 5, 10, 20, 50 цента и 1 и 2 евро.

Ако желаете да обмените пари по време на престоя си, можете да се отправите към всяка банка или обменно бюро, наречено „,bureau de change„,. В по-големите хотели също можете да обмените валута, макар че там курсът едва ли ще бъде толкова изгоден. Банките обикновено ще ви таксуват с от 3 до 5 евро за транзакция. Ако пътувате до столицата Париж, по-добре се насочете към обменните бюра, тъй като те освен, че работят с удължено работно време, предлагат по-добри обменни курсове от банките. Ако носите със себе си пътнически чекове, няма да имате проблеми с обмяната им на повечето туристически места, особено ако са Visa и AmEx. Разплащането с кредитна карта е разпространено почти навсякъде.

Разходи

Когато планирате пътуването си до Франция, е добре да предвидите най-много финансови средства за хотелското настаняване. В зависимост от това дали ще изберете хостел, по-евтин или първокласен хотел, цената на нощувката ви може да варира между 30 и 200 евро на вечер. Разбира се в някои луксозни 5-зездни хотели цените могат да бъдат и още по-високи. Разходите за хранене отново могат да бъдат различни, в зависимост от това дали желаете сами да приготвяте храната си или да се наслаждавате на чудесната френска кухня в някой ресторант – те могат да варират между 10 и 30 евро за обяд или вечеря. В много заведения се предлага т.нар. „,prix fix&eacute, menu“, – специално меню, което предлага избор от предястия, основни ястия и десерти на по-ниски цени.

Разходите ви за транспорт отново могат да варират в зависимост от избрания от вас вариант – ако сте решили да останете по-дълго в страната, за да пообиколите различни интересни места. можете спокойно да се ориентирате рентакар – доста фирми предлагат изгодни дългосрочни оферти. Пътуването с влак е друга удобна опция за преодоляване на големи разстояния, особено ако сте си набелязали по-големи градове, които да посетите. В този случай ви съветваме, вместо да си купувате билет от точка до точка, да си вземете билет за няколко дни, който със сигурност ще ви излезе доста по-изгодно. Не пренебрегвайте и нискотарифните авиокомпании, които летят във вътрешността на страната – те също са много подходяща, а понякога и по-изгодна възможност в сравнение с придвижването с влак.

Обща информация за Франция
Кога да посетим Франция
Дестинации във Франция

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*