Пари и разходи за Гърция

Пари

Като пълноправен член на Европейския съюз, от 2002 година Гърция въведе еврото като своя официална валута, в замяна на местната драхма. В обръщение са банкноти от 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро, както и монети от 1, 2, 5, 10, 20, 50 цента и 1 и 2 евро.

Ако не обичате да носите в себе си големи суми в брой, кредитната карта е добра опция за разплщане в Гърция, особено когато става въпрос за плащане на сметки в хотели, ресторанти, пазаруване в по-големи магазини или например наемане на рентакар. Най-широко приложение намират международните карти MasterCard, Visa и Eurocard. Ако желаете да си набавите пари в брой, това може да стане в банките и от банкомати – те се срещат почти навсякъде в по-големите градове и курорти в страната. Пътническите чекове също се приемат на много места, макар че напоследък все повече губят популярност.

Разходи

Гърция не е сред евтините туристически дестинации и определено е по-скъпа дестинация в сравнение с другата ни южна съседка – Турция. В случай, че решите да почивате в някой гръцки курорт в най-активния летен сезон – от юли до края на август, се настройте за най-високи цени не само в хотелите, но и в ресторантите и таверните. В зависимост от категорията на хотела, се пригответе да платите от 50 – 60 евро до 150 евро на човек на вечер, при настаняване в двойна стая. През лятото някои хотели включват в цената си закуска и вечеря, но ако желаете да оптимизирате разходите си и да почивате безгрижно, е най-добре да изберете опцията All Inclusive – тя ви гарантира изобилие от разнообразна и вкусна храна и богат избор от напитки.

Доста по-изгодно е да почивате в Гърция през пролетта – от май до средата на юни, както и месеците септември и октомври, когато цените са много по-ниски. Спокойно можете да се обърнете към някой от нашите туроператори, които предлагат изгодни пакетни почивки на All Inclusive или полупансион.

Когато плащате сметката си в ресторанта, е добре да знаете, че бакшишът обикновено е включен в крайната сума, но ако сте останали доволни от обслужването, можете да оставите и още малко поущрение. Таксиметровите шофьори също ще очакват някакъв бакшиш от ваша страна, както и пиколите в хотелите.


Обща информация за Гърция
Кога да посетим Гърция
Дестинации в Гърция

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*