Пари и разходи за Италия

Пари

Като член на Европейския съюз, Италия бе една от дванайсетте страни, които през 2002 г. въведоха еврото като официална своя валута. В обръщение са банкноти от 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро, както и монети от 1, 2, 5, 10, 20, 50 цента и 1 и 2 евро.

Ако по време на пътуването си из страната желаете да обмените валута, можете да се обърнете към всяка банка, обменно бюро, наречено „cambio“ или пощенски клон, повечето от които предлагат много изгодни курсове. Като цяло комисионните зависят от това дали ще обменяте пари в брой или пътнически чекове. Предимствата на обменните бюра е, че имат по-дълго работно време, докато пощенските клонове предлагат малко по-изгодни курсове.

Разходи

Италия не е сред евтините дестинации за пътуване в Европа. Разбира се разходите, които ще направите по време на престоя си в страната най-напред зависят от сезона, който сте избрали за пътуването си и локацията – някои дестинации в Италия, като например Венеция, алпийските курорти или китните градове по крайбрежието са по-скъпи от други, особено в определени сезони.

Ако решите да не харчите много за хотели и отседнете в хостел, нощувката би ви струвала между 15 и 20 евро на вечер. На много места цената в най-обикновен пансион е около 40 евро на вечер за двойна стая, и 25 и 30 евро за единична. В хотелите от по-ниска категория, можете да си наемете прилична стая със самостоятелен санитарен възел за около 60 – 80 евро на вечер. В хотелите от средна категория нощувките се котират между 120 – 200 евро на вечер за двойна стая и 80 – 150 евро за единична, но това е по-скоро в по-големите туристически градове като Венеция, Милано, Верона, Флоренция, Рим и др. Тези цени, разбира са ориентировъчни – възможно е да платите повече или по-малко, в зависимост от сезона и локацията, към която сте се отправили.

Разходите за храна отново зависят до голяма степен от дестинацията, в която се намирате. Например, в Милано, Венеция и Рим е много по-скъпо в сравнение с други по-известни туристически градове. Все пак, ориентировъчно бихте могли да хапнете на обяд навън за около 15 евро, а вечеря в ресторант, включваща например салата, основно ястие и десерт би ви струвала между 25 и 50 евро. Относно бакшишите, в случай, че в сметката ви няма начислена такса сервиз, е добре да оставите на сервитьора около 10% от общата стоийнст. Добре е също така да стимулирате с малък бакшиш пиколото или камериерката в хотела, макар че при таксимотеровите шофьори това не е обичайна практика. Ако искате да спестите средства, най-изгодно ще ви излезе използването на обществения транспорт. В случай, че пътувате из страната, можете да се доверите на жп транспорт, но ако желаете да си вземете рентакар, за да ви е по-удобно, ще ви се наложи да похарчиете повече пари, тъй като и бензинът в страната не е евтин.

Обща информация за Италия
Кога да посетим Италия
Дестинации в Италия

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*