Пари и разходи за Испания

Пари

Испания бе една дванайсетте страни-членки на Европейския съюз, които през 2002 г. въведоха еврото като официална своя валута. В обръщение са банкноти от 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро, както и монети от 1, 2, 5, 10, 20, 50 цента и 1 и 2 евро.

Ако още с пристигането си в страната желаете да обмените валута, можете да бъдете спокойни, тъй като на повечето летища има банки, обменни бюра и банкомати. Като цяло банките предлагат по-изгодни обменни курсове, но за сметка на това работят с по-ограничено работно време – повечето от тях са отверени от 8.30 – 14.00, от понеделник до петък. На някои места можете да се натъкнете и на отворена банка в събота, от 09.00 – 13.00 ч. Ако решите да смените валута в някое обменно бюро, е добре първо да попитате каква е комисионната – курсовете, които се предлагат там обикновено не са толкова изгодни, но за сметка на това работното им време е много по-гъвкаво. Ако искате да обменяте пътнически чекове, няма да имате проблем във всеки банков клон или обменно бюро. Почти навсякъде в Испания има банкомати. Най-широко приложение намират международните карти Visa и MasterCard.

Разходи

Испания не е сред евтините туристически дестинации в Европа. Разбира се, разходите за пътуването ви зависят от сезона и дестинациятя, която изберете, както и комфорта, който желаете да си осигурите по време на престоя си.

Ето някои примерни цени, които биха ви ориентирали, при планиране на бюджета за пътуването ви. Разбира се, те са само оринетировъчни и в зависимост от сезона и дестинациятя, която изберете, бихте могли да платите повече или по-малко. Ако решите да отседнете в хостел, е добре да придвидите между 15 и 25 евро на вечер, в най-евтините пансиони нощувката на вечер ще ви струва между 20 и 30 евро. Ако пък решите да си наемете по-хубава стая със самостоятелен санитарен възел, се пригответе да платите между 50 и 80 евро на вечер, отново в зависимост от локацията. Обяд в ресторант би ви струвал между 8 и 15 евро, а вечеря от салата, основно ястие и десерт, придружени с чаша вино – между 20 и 30 евро.

В Испания е прието цените обикновено да включват такса сервиз. Все пак, в случай, че сте доволни от обслужването, можете да оставите бакшиш от около 5 % от стойността на сметката. Добре е да поощрите с малък бакшиш и пиколото в хотела, в който сте отседнали. Бакшишите при таксиметровите шофьори не са обичайна практика.

Обща информация за Испания
Кога да посетим Испания
Дестинации в Испания

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*