Пари и разходи за Йордания

Wadi Rum Desert Landscape, Jordan

Пари

Официалната валута в Йордания е динарът (JD). В обръщение са банкноти от 50, 20, 10, 5 и 1 динара, аккто и монети от 500, 100, 50, 25 и 10 филса, в 1 динар се съдържа 100 филса.

В Йордания можете да обмените валута в банките, валутните бюрам, на летището или някои хотели. Банките в страната работят от 08.00 ч до 11.00 ч. и от 14.00 до 16.30 ч и в много случаи предлагат по-зигодни валутни курсове. От чуждестранната валута най-широко се приемат щатските долари, британският паунд и еврото. Сирийската, ливанската, египетската и израелската валута могат да бъдат обменяни в столицата Аман на изгодни цени.

Разплащания с кредитни карти се приемат в по-големите градове на Йордания – най-широко се приемат Visa, MasterCard, Cirrus, Plus и др. Ако желаете да изтеглите пари в брой, ще намерите банкомати в почти всички градове на страната.

Разходи

Ако искате да обиколите най-прекрасните кътчета в Йордания, можете да си подарите в организирана екскурзия, включваща Аман, Петра, пустинята Вади Рум, Джераш, Акаба и други интересни дестинации от страната. Например, една подобна 9-дневна обиколка би ви струвала близо 1750-1800 лева, като освен самолетния билет и нощувките в 3-звезден хотел, цената включва трансфери от хотела до летището и обратно, такса за виза, медицинска застраховка и екскурзоводско обслужване. Ако желаете да се настаните в 4-звезден хотел, цената на екскурзията ви ще скочи с около 200 лева. Допълнителни се заплащат летищните такси, които са в размер на около 180 евро и екскурзиите на място, които можете да направите пожелание. Например разходка с корабче в Червено море ще ви струва между 25 и 30 евро, а с лодка около 15 евро. Ако посетите пустинята Вади Рум можете да се разходите с камила за около 15 евро на човек.

Храната в Йордания е сравнително евтина. За фалафел или бързи закуски от улични сергии можете да платите между 1 и 3 динара. На повечето места кафето ще ви струва 0,30 динара, минералната вода 0,40 динара, а бирата около 2,50. Ако решите да похапнете в някои от по-класните ресторанти в столицата Аман, ще платите около 15 динара на човек. Почти навсякъде в страната е прието да се оставя бакшиш от 10% от стойността на сметката. Общественият транспорт е също на доста изгодни цени.

Обща информация за Йордания
Кога да посетим Йордания
Дестинации в Йордания


Booking.com

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар