Йордания – Информация за Туристи, Забележителности и Оферти за Почивка

Theatre at Petra from one of the caves, Jordan

Йордания – тази приказна и величествена земя от Близкия Изток е място за истински авантюристи, които обожават пътешествията и приключенията. Страна на великолепни пейзажи, бедуини, уникални пустинни градове и гостоприемни местни жители.

За много хора Йордания започва и завършва с магическия древен набатейски град Петра. И това не е случайно – без съмнение Петра, която днес е считана за едно от новите Седем чудеса на света, е един от най-впечатляващите и посещавани туристически обекти в Близкия Изток. Тя дори достойно се бори с други световни забележителности като Мачу Пикчу в Перу и уникално красивия Ангкор Ват в Камбоджа за титлата „Изгубения град“.

The monastery in world wonder Petra, Jordan

Освен великолепната Петра, има още толкова интересни места в Йордания, които ще запазят спомен в сърцата ви завинаги. Страната предлага едни от най-дивите приключения в региона и богато разнообразие от приказни забележителности – червените пустиннни пясъци и причудливи скални форми в удивителната пустиня Вади Рум, в която днес полуномадски начин на живот водят бедуински племена, прочутият в цял свят коралов залив Акаба – истински рай за любителите на подводното гмуркане и не на последно място уникалният и единствен по рода си в света воден басейн – безжизненото Мъртво море, в което можете да релаксирате в пълна хармония, четейки книжка, без дори да потънете. Да не забравяме и столицата на страната Аман – модерна, прогресираща, пулсираща, тя е толкова културно различна от типичното възприятие за екзотичния Близък изток. Като прибавим към всичко това сладкогорчивият вкус на кардамонено кафе и ароматната миризма на наргиле, Йордания ще остане страна, за която ще жадувате дълго след завръщането си у дома.

Местоположение

Хашемитско кралство Йордания е разположено на площ от 89,4 хил.кв.м. на север от Сирия, на североизток от Ирак, на изток и юг от Саудитска Арабия, на запад от Израел и Западния бряг. Бреговата линия на страната с Мъртво море е 118 км, а с Червено море – 25 км. Столицата на Йордания е град Аман.

Население

Населението на Йордания наброява 4 660 хил. жители, между които 1,6 млн. са палестински бежанци. Около 2% от населението са номади. Етническият състав се състои от 64.8 % йордански араби, 34.4 % палестински араби, 0.3 % черкези и 0.5 % други. Около 91,7% от йорданците са мюсюлмани, а 8,3% християни. Официален език в страната е арабският, но говорими други езици са сирийски арабски диалект и английски.

View on Eilat in Israel from Aqaba in Jordan, diving destinations on the Red Sea

Национална кухня

Йорданската кухня е събрала традиционните характеристики на Близкия Изток. Йорданците обичат да консумират агнешко, говеждо и пилешко месо, а типични съставки към ястията са патладжан, нахут, леща, боб и ориз. От десертите любима е баклавата, а най-традиционна напитка е силното арабско кафе, което се сервира в малки чашки. В Йордсания се сервира алкохол в повечето ресторанти и барове, с изключение на свещения месец Рамадан.

Визи

Българските граждани, които възнамеряват да посетят Йордания, трябва да притежават предварително издадена виза. За целта е необходимо да притежават валиден международен паспорт, актуална снимка, попълнен формуляр за кандидатстване и платена такса. Визата за Йордания се издава в консулството на Йордания в София или в дипломатическите и консулските представителства на страната в чужбина. Тя може да бъде еднократна входна виза, шестмесечна многократна виза и шестмесечна многократна транзитна визи. В случай, че не продължите визата си по законния ред и останете в страната повече от две седмици, при напускането ви ще трябва да заплатите глоба за всеки просрочен ден.

Контакти на Канцеларията на почетния консул на Йордания в България:
София, бул. „Янко Сакъзов“ номер 1, ет. 1, ап. 1.
Телефон: 944 – 39 – 35,
Факс: 843 – 57 – 95,
e-mail: jordan_hon@inet.bg

Контакти на Посолство на Република България в Аман, Йордания:
HASHEMITE KINGDOM OF JORDAN, 11195 AMMAN
Embassy of the Republic of Bulgaria
Al-mousel street No. 7
P.O.Box 950578
Tel: (00962 6) 553 9391, 553 9392
Fax: (00962 6) 553 9393
Е-mail: aman@dzsv.government.bg
aman.@dzsv.sat.bg

Кога да посетим Йордания
Пари и разходи за Йордания
Дестинации в Йордания


Booking.com

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар