Обединени арабски емирства – Информация за Туристи, Забележителности и Оферти за Почивка

Обединените арабски емирства е една от най-бързо разрастващите се туристически дестинации в света. Слънце, пясък и море, първокласни хотели и ресторанти, безкрайни възможности за шопинг и всичко това преплетено с една завладяваща култура и колоритн лукс. Определено тук ще откриете всички предпоставки за една вълнуваща и екзотична почивка почивка с ориенталски привкус.

Разположена в югоизточните части на Арабския полуостров, днес страната се нарежда на пето място в света по залежи на нефт и природен газ. Благодарение на нефтената индустрия, АОЕ бележи стремглаво развитие и е втора по икономическа стабилност в Близкия изток, след Саудитска Арабия. Отворената икономическа система, инвестициите в страната свободното движение на капитали и подкрепата от страна на държавата със субсидии и различни финансови стимули допринасят изключително за нейната финансова стабилност и й отреждат водеща роля сред страните от арабския свят.

Безпорно Обединените арабски емирства е сред страните с най-висок стандарт в света и в това ще се уверите още щом стъпите в страната. ОАЕ включва общо седем самостоятелни емирства: Абу Даби, Аджман, Дубай, Фуджейра, Рас Ал Хайм, Шаржа и Ум Ал Куейн. Столицата и най-големият град в на страната е Абу Даби, който се намира в най-голямото едноименно емирство. Несъмнено то ще ви заплени с невероятния си лукс и стил, съчетани с топлото гостоприемство на местните. Спокойните красиви плажове и разкошни оазиси, енергията на градкския живот, преплитаща се с културните традиции, ще направят престоя ви невероятен и запомнящ се.

Все пак трябва да признаем, че когато заговорим за тази богата на петрол страна от Близкия Изток, в съзнанието ни почти веднага изниква образа на един космополитен свят от бъдещето – Дубай. Макар и на второ място по големина, усилията през последните десетилетия превърнаха емирството във водещ финансов и търговски център, не само в Обединените арабски емирства, но и в целия Персийски залив. Днес Дубай е една от най-посещаваните луксозни туристически дестинации в света, с изградени пристижни хотели, невероятни пристанищни съоръжения и космополитна атмосфера. Заслужава си разбира се да посетите и останалите емирства в страната, за да усетите пълната му атмосфера. Шаржа, Аджман, Фуджейра, Рас Ал Хайм и Ум Ал Куейн – докоснете до тази невероятна ориенталска екзотика и поне за миг се почуствайте като шейх, потънал в лукс и вечен разкош.

Преди да пристигнете в страната, ви съветваме да се запознаете с някои важни правила, които биха били изключително полезни по време на престоя ви. Важно е да знаете, че консумирането на алкохол не позволено на обществени места, а само в ресторанти и барове – в случай, че злоупотребите, рискувате да бъдете глобени със значителна сума и дори да бъдете депортирани. Не е за пренебрегване и забраната за изхвърляне на отпадъци по улиците, което обикновено се наказва с голяма глоба. Друг важен момент е поведението на туристите спрямо местните жени – те нямат право да ги фотографират без тяхно съгласие или да им показват пренебрежително отношение – добре е да знаете, че това е ревностно пазено от местната полиция и би довело до налагане на огромна глоба и депортиране от страната.

Местоположение и население


Обединени арабски емирства се намират в югоизточните части на Арабския полуостров, на крайбрежието на Персийския и Оманския залив. Седемте емирства, които съставят страната от Близкия изток се простират на обща площ от 83 600 кв. км. На запад ОАЕ граничи с Катар, на югозапад границата я разделя със Саудистка Арабия, а на североизток с Оман. ОАЕ е населявана от близо 4,30 млн. души. Около 97% от местните са мюсюлмани, а останалите християни и индуисти. Официалните езици в страната са арабски и английски.

Национална кухня


В Обединените арабски емирства можете да се насладите на почти всяка кухня от света – можете да похапнете в някой италянски, френски, тайландски, китайски, корейски, индийски, мексикански или японски ресторант, който освен с прекрасните си ястия ще ви очарова с безупречно обслужване и една от най-изисканите обстановки в Близкия изток. Все пак, не пропускайте да опитате типичната за Близкия изток кухня, която се сервира почти навсякъде – от скъпите, изтънчени ресторанти до местните кафенета. Насладете се на прясна риба от Арабския залив – омари, раци, скариди, риба тон, които обикновено се приготвят с различни подправки и са истинска наслада за любителите на морската кухня. Тъй като ОАЕ е мюсюлманска страна, добре е да се настроите, че свинското месо не е включено в арабското меню. За сметка на това, в хотелите често се предлага говеждо и телешко месо като алтернатива. Като цяло в страната се сервира алкохол само в ресторантите към хотелите и баровете, с изключение на Шаржа, както и някои клубове. Имайте в предвид, че ресторантите, които не са част от хотелски комплекс нямат разрешение да сервират алкохол.

Визи


Българските граждани, които желаят да посетят ОАЕ, е необходимо да притежават предварително издадена виза. За целта следва да притежават паспорт с валидност минимум 6 месеца и гаранцията на поръчител – местно юридическо или физическо лице, което има право да подава документи с искане за издаване на виза. Визата се получава при пристигане на граничните пунктове от специално бюро, като разрешението за издаване на виза обикновено се изпраща предварително по факс или сканирано копие.

Контакти на Генерално консулство на Република България в Дубай:

Jumeira Road, Villa No 18, Dubai, U.A.E, P.O. Box 72535
Tel.: (00 971 4) 3442419 /консулска служба/
Fax : (00 971 4) 3442341
Е-mail: bulgcons@emirates.net.ae

Кога да посетим Обединени арабски емирства
Пари и разходи за Обединени арабски емирства
Дестинации в Обединени арабски емирства


Booking.com

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар