Пари и разходи за Канада

Booking.com

Пари

Официалната валута в Канада е канадският долар ($). В обръщение са банкноти от 100 $, 50 $, 20 $, 10 $ и 5 $ и монети от 2$, 1 $, 25 &cent,, 10&cent,, 5&cent,, 1&cent,. Когато обменяте валута, е добре да обръщате специално внимание на обменните курсове и комисионни. В по-големите градове, обикновено в обменните бюра се предлат по-изгодни курсове в сравнение с банките. По летищата, ж.п. гари и туристически центрове също ще се натъкнете на не толкова добри условия за обмяна на валута, в сравнение с обменните бюра в големите градове. Там, както и в близост до границата, ще забележите, че се приемат щатски долари, но рестото ви винаги ще бъде в местната валута. Ако ви потрябва банкомат, ще намерите такъв в много възлови точки в цялата страна – обикновено в големите търговски магазини, летища, автобусни и ж.п. гари, както и пристанищата. По-голямата част от тях са обвързани с международни карти като Cirrus, Plus, Star и Maestro.

Разходи

Когато планирате пътуването си до Канада и формирате бюджета си, имайте в предвид, че най-много разходи ще отидат за хотелско настаняване и транпсорт. Като цяло, в някои провинции животът е по-скъп, в сравнение с други – пътуването до Квебек, Онтарио, Алберта и Британска Колумбия ще ви излезе по-скъпо, в сравнение с други канадски провинции.

Като цяло, ако отседнете в хотел от средна категория с включена закуска в цената, ще трябва да придвидите около 80 – 90 $ за двойна стая. Обяд или вечеря в ресторант отново средна категория, придружен с бира или вино би ви струвало между 15 и 25 $ плюс бакшиша. Разходите за рентакар варират обикновено между 35 и 65 $ на ден, разбира се в зависимост от автомобила, който ще наемете, като тези цени не включват горивото. Входните такси за повечето забележителности са между 5 и 15 $ – хубавото тук, е че в цялата страна ще се правят отстъпки за деца, ученици и студенти.

Когато пътувате из Канада, ще забележите, че почти за всички услуги и стоки се прибавя такса обслужване – тя е обикновено между 6% и 14%. Когато се храните в ресторант, е прието да оставите бакшиш в рамките на 15% от общата сметка. Хубаво е да оставите по някой долар бакшиш в хотела, в който сте отседнали – на пиколото или камериерката, това ще бъде прието като мил жест.


Обща информация за Канада
Кога да посетим Канада
Дестинации в Канада

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар