Пари и разходи за Мексико

Booking.com

Пари

Официалната валута в Мексико е мексиканското песо, което се обозначава със знака $. За да бъде различавано от щатския долар и да не предизвиква известно объркване, често ще забележите цени, обявени в мексиканска валута със знаците MX$ или $ MN (MN означава Moneda Nacional – в превод Национална валута). В случай, че цените са обявени в американска валута, то тя се обозначава със знаците US$ или USD. В обръщение са банкноти от 20, 50, 100, 200, 500 и 1000 песо. Едно песо съдържа 100 сентавос – съответно има монети от 20 и 50 сентавос, както и 1, 2, 5,10, 20 и 100 песо.

Ако сте се запътили към Мексико, бихме ви препоръчали да носите със себе си кредитна или дебитна карта – оказва се, че това е най-удобният начин за разплащане с авиокомпаниите, както и повечето туристически и рентакар фирми, класните хотели, ресторанти и магазини. Visa, MasterCard и American Express се приемат навсякъде, а ако желаете да изтеглите пари в брой, няма да имате проблем, тъй като почти навсякъде в страната има банкомати. От чуждестраната валута, най-добре се приема щатският долар – можете да го обмените почти навсякъде в страната. Дори в голяма част от известните туристически райони, можете да направите някои покупки с американска валута, макар че курсът определено няма да бъде толкова изгоден. Ако разполагате с евро или британски лири, също няма да имате проблем с обменянето им в повечето банки и обмненни бюра.

Разходи

Планирате пътуване до Мексико и се чудите колко средства да заделите? Ако разполагате с приличен бюджет, разходите ви могат да се вмъкнат в границите между 80 и 130 USD на човек на ден. Спокойно можете да си намерите удобна и приятна двойна стая със самостоятелна баня и климатик, средно между 40 USD и 70 USD. Останалите средства ще отидат за храна(обикновено за обилен обяд или вечеря в приличен ресторант ще дадете между 15 и 25 USD), напитки, транспорт и входни такси. Туристите с по-ограничен бюджет могат да изберат хостелите като опция за настаняване – заедно с две хранения на ден в ресторанти и останалите разходи, които изброихме по-горе, могат да се вмъкнат в бюджет от 60 – 80 USD на ден.

Разбира се, тези разходи са средни и те не се отнасят за морските градове курорти. Там определено цените са много по-високи, както на хотелите, така и на останалите услуги. Ако решите да си вземете рентакар, това ще ви струва около 50 – 60 USD на ден, без горивото. Тези, които желаят да отседнат в първокласни курорти и хотелски комплекси, могат да предвидят около 200 USD на ден за стая, а за хранене в хубав ресторант около 40 – 50 USD на човек. Разбира се, можете да предпочете да отседнете в по-малък хотел, за който ще ви трябват около 80 – 120 USD на вечер за стая и още 40 – 50 USD на човек за останалите потребности.

Обща информация за Мексико
Кога да посетим Мексико
Дестинации в Мексико

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар