Пари и разходи за Аржентина

Пари

Официалната валута в Аржентина е песото (AR$), като в 1 песо се съдържат 100 сентавос. В обръщение са банкноти от 2, 5, 10, 20, 50 и 100 песо. Днес, в повечето туристически райони се приемат американски долари, но все пак ви съветваме винаги да носите със себе си местна валута. През последните години все по-активното фалшифициране на двете валути се превърна в сериозен проблем в страната. Търговците са много внимателни винаги, когато се разплащате към тях с едри банкноти. Препоръчително е вие също да отделяте повече внимание – търсете винаги ясен воден знак на по-едрите банкноти.

Когато пътувате в страната, е най-добре да носите със себе си пари в брой или дебитна / кредитна карта. Почти във всеки град ще намерите банкомати – голяма част от тях имат инструкции на английски и обслужват водещите системи като Cirrus, Plus, Lin и др. Единственият недостатък е, че машините позволяват да бъдат изтеглени най-много 300 AR$ наведнъж, но от един и същи банкомат можете да изтеглите максималната сума няколко пъти. Все пак, имайте в предвид, че повечето местни банки ще ви таксуват с около 15 AR$ за всяка транзакция.

Ако използвате кредитна карта, трябва да знаете, че навсякъде се приемат Visa и MasterCard. На някои места ще ви бъде наложена такса от 5 до 10 % за всяка покупка с кредитна карта. Ако използвате картата си за разплащане на сметки в ресторанти, имайте в предвид, че бакшишът обикновено се добавя към сметката. Някои малки туристически агенции и хотели от по-ниска категория не приемат кредитни карти.

От чуждестранната валута, най-предпочитан е щатският долар, макар че на границите могат да бъдат обменяни чилийско и уругвайско песо. В повечето големи градове можете да смените щатски долари и евро за местна валута в т.нар. „,cambios“, (обменни бюра), но ако притежавате друга валута, най-вероятно ще имате проблем в обменянето й.

Разходи

Икономическата криза, обхванала Аржентина през 2001 – 2002 г., доведе до обезценяване на местната валута и така пътуването в страната стана много по-достъпно и евтино. През последните години, икономиката се стабилизира, цените се покачиха, инфлацията достигна своя връх , но въпреки това Аржентина си остава до известна степен сравнително изгодна за пътуване страна.

Ако разполагате с ограничен бюджет за пътуването си, биха ви стигнали около 60 – 75 AR$ на ден, (освен ако не сте в Патагония), като отсядате в хостели или евтини хотели и се храните в най-евтините местни ресторанти. Разходите ще се увеличат, ако добавите туристически обиколки и забвления. Извън Буенос Айрес и Патагония, можете пътувате комфортно, да отсядате в хотели от средна категория и да се храните в прилични ресторанти – и всичко това за около 160 – 200 AR$ на ден.

В столицата и особено в Патагония е по-скъпо в сравнение с останалата част на страната. В Буенос Айрес цените в добрите хотели започват от 90 AR$ за двойна стая. Вечеря в евтин ресторант може да ви струва около 8 AR$ на човек, а в случай че желаете да си подарите гастрономическо удосвоствие в някой изискан ресторант е добре да приготвите около до 90 AR$, на човек. В Патагония обаче, ястията в евтините местни ресторантчета започват от 18 AR$.

Обща информация за Аржентина
Кога да посетим Аржентина
Дестинации в Аржентина

Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*