Пари и разходи за Венецуела

Пари

Официалната валута във Венецуела е боливарът – bol&iacute,var&rdquo, (B). В обръщение са банкноти от 1000, 2000, 5000, 10 000, 20 000 и 50 000 боливара, както и момети от 50, 100 и 500 B. Обичайните места, на които можете да обмените валута са оторизирани обменните бюра, наречени &bdquo,casa de cambio&rdquo,. Те купуват, но не продават чуждестранна валута на официалния валутен курс. Можете да попаднете на изобилие от тях в повечето големи градове като Каракас, Порламар и Пуерто Ла Крус, макар че е твърде вероятно да намерите такива и в други големи градове. Когато се разплащате, е добре да оглеждате внимателно банкнотите, защото някои от тях имат сходни цветове и е възможно лесно да се объркате.

Безспорно най-популярната чуждестранна валута в страната е щатският долар, така че спокойно можете да пътувате из Венецуела с тази валута. Еврото и паундът също могат да бъдат обменяни в casa de cambio, но на много по-неизгоден курс, а и е възможно да не бъдат приети навсякъде. Обикновено някои туроператори и хотели приемат разплащания с щатски долари в брой. От кредитните карти, най-широко приложение намират Visa и MasterCard. С тях можете да плащате за различни стоки и услуги, макар че е възможно някои туроператори да ви откажат плащане с кредитна карта или да ви наложат такса обслужване от 10%.

Разходи

Храната във Венецуела е по-скоро евтина, особено в малките острови и селища във вътрешността на страната. Едно голямо плато с вкусни скариди би струвало около 10 USD. Друг вид морски дарове или риба е възможно да струват повече. Бирата и южноамериканското вино също не са скъпи, като цената на бутилка е около 3 USD.

Обща информация за Венецуела
Кога да посетим Венецуела
Дестинации във Венецуела

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар