Венецуела – Информация, Забележителности и Оферти за Почивка в Венецуела

Кога да посетим Венецуела
Пари и разходи за Венецуела
Дестинации във Венецуела
Забележителности във Венецуела

Венцуела е приказно късче земя, надарено с невероятна красота и богати природни ресурси. Тук се извисяват високите планински върхове на Андите, редуващи се с гъсти савани, всички те богати на голямо разнообразие от флора и фауна. Страната се радва на най-дългото карибско крайбрежие и изобилие от спокойни екзотични острови, пръснати сред кристалното тюркоазно море. Тук преминава и великата река Амазонка. Венецуела е известна с най-високия в света водопад Анхел, който се спуска от умопомрачителните 1054 метра от върха на прочутото тепуи Ауянтепуи в Националния Парк Канайма.

Местоположение

Венецуела, официално Боливарска република Венецуела е разположена в северната част на Южна Америка на площ от 916 445 кв.км. Към територията на страната принадлежат 72 острова, с обща площ 1 210 кв. км., а бреговата й линия е 2 816 км. По суша Венецуела граничи с колумбия, Бразилия и Гаяна. Столицата на страната е град Каракас, намиращ се на брега на Карибско море, а други големи градове са Валенсия, Маракайбо, Сиудад Боливар.

Население

Населението на Венецуела днес наброява над 25 млн. души. Това й отрежда 43-то място по брой жители в света. В етническият състав на населението, освен преобладаващите венецуелци, които са близо 85 % има и колумбийци, представители на романски народи индианци и други. Над 99% от местните са християни, като от тях само 0,7% са протестанти и 0,1% са православни християни, а останалите – католици. Официалният език в страната е испанският.

Национална кухня

Венецуелската кухня предлага голямо разнообразие от традиционни ястия, които можете да откриете в почти всеки местен ресторант. Най-типични са пържената или печена риба или месото, обикновено сервирани с гарнитура от ориз. Като цяло, в страната се консумират предимно телешко и пилешко месо, макар че в някои региони местните хапват и козе месо, а свинското се консумира най-вече около Коледа.

Националното ястие във Венецуела е „pabellon” – то представлява ситно нарязано задушено месо, поднесено с ориз, черен боб и банан. Ястието е наистина много вкусно. Препоръчваме ви горещо да опитате и невероятната морска кухня. Всъщност, местната кухня се слави именно с превъзходно приготвените морски деликатеси – поради богатото разнообразие, в страната се консумира изобилие от риба, миди и различни морски дарове. Друго много популярно ястие е уникалният хляб „аrepas”, който се приготвя от царевично брашно, вода и сол. Този специален вид хляб е широко разпространен във Венецуела и се предлага в почти всички ресторанти. Има формата на палачинка и може да бъде напълнен с почти всичко – например яйца и домати, телешко или пилешко месо, шунка, наденица, сирене, скариди, салати и дори месо от акула.

Най-често срещаните безалкохолни напитки са соковете от пресни плодове, захарна тръстика с лимонов сок и прясно кокосово мляко. Бирата се консумира в големи количества, като най-популярната марка е „Polar”. Ромът е една от най-предпочитаните алкохолни нампитки, която в коминация с кола  се превръща в любимото питие на венецуелците – Cuba libre.

Визи

Българските граждани, които желаят да предприемат пътуване до Венецуела с цел престой по-малък от 3 месеца не е необходимо да имат предварително издадена виза. В случай, че периодът на престой в страната е по-продължителен или е с цел обучение, упражняване на професия или друго, е задължително да се направят преди отпътуване постъпки пред посолството на Венецуела в София за получаване на виза. Необходим документ за влизане в страната е валиден паспорт – най-малко 6 месеца след датата на пристигане.

Контакти на Посолство на Република България в Каракас, Венецуела

1060 Caracas, Calle Las Lomas, Quinta Sofia, Las Mercedes
Тел.: +58 212 993-27-14
Тел.: +58 212 993-48-52
Факс: +58 212 993-48-39
E-mail: embulven@cantv.net

Котакти на Посолство на Боливарска република Венецуела в София, България

София, бул. „Арсеналски“ 11, ет. 4
Тел.: 963 16 37, 963 16 40; факс: 963 16 42
E-mail: venezuela@embavenezbg.org
Работно време: 09.00 – 15.00 ч.


Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар