Тайландската храна се приготвя много лесно и бързо, тя е изключително богата на закуски – малки парченца храна, от които местните хора похапват непрекъснато. За либерално настроени хора с вкус към храната, Тайланд е едно от преживяванията на живота. В тайландската кухня всички ястия се базират на ориза, който неутрализира вкусовете, а това е много важно при тези толкова люти ястия. Четири вкуса и “огънят” доминират в тайландската кухня – кисел, сладък, горчив, солен и лютив, който е над останалите. Традиционното тайландско пържене на продуктите е деликатно запържване върху добре нагорещен глинен съд.
Тайландците издигат храненето в култ. Преди Втората световна война дори се поздравяват с израза “Kin khao reu yang” („Не си ли ял още?“), а след това е заменен със “Sawadee” („Да си добре!“).