Мерса Матрух

Booking.com

Курортният град Мерса Матрух се намира на северния бряг на Средиземно море. На това място се разполагат популярните бани на Клеопатра, коптската църква, музеят на Ромел, руините на крепостта.

Египетски град Мерса Матрух

През годините египетският град е нараснала феноменално и се е превърнал в развита ваканционна дестинация. Разположен в сърцето на страната, той остава провинциален град, който през лятото е изпълнен с египетски и либийски почиващи. Плажовете на града се състоят от отделни секции, най-добрите места са разположени далеч от града в залива Агиба и на съседния плаж Убиад.

Социалните норми на това място са консервативни. Повече жени носят яспис на главата, проповеди в джамии има всеки ден, не само в петък.

Мерс Матрух – рай за хедонистите

Някога Мерса Матрух било тихо рибарско пристанище, което с времето се превърнало в оживена столица на средиземноморския административен район.

История на египетския град

Противно на външния си вид, Мерса Матрух (Sheltered Anchrage) има дълга история. Той е основан от Александър Велики по пътя за Сива. Тук Марк Антоний и Клеопатра търсели утеха след поражението в битката, срещу Октавиан.

По време на ислямската епоха на Мерс, Матрух е бил търговски пристанище, където е имало контрабанда. Другата му основна дейност от римско време е събирането на гъби. В началото на ХХ век, водолази идвали по тези места, за да извлекат гъби от дъното на морето на дълбочина 60-90 метра. Те използвали камък, който им помогнал да потънат по-бързо, на дъното.

Събирането на гъба спря в началото на 80-те години. Днес евтините китайски стоки до либийския сук (либийския пазар) извън града и рекордният товар от 300 тона хашиш, иззети от бреговата охрана, предполагат, че контрабандата и търговията през границата отново процъфтяват.

Настаняване в Mersa Matruh

Туристическият сезон в Мерса започва от края на юни до началото на октомври и достига връх през юли и август. За този период, резервации се правят няколко месеца предварително.

Плаж Клеопатра в Мерса

Плажовете са основният чар на Мерси Матрух. За местните жени, обаче те са само илюзия. Когато трябва да посетят такива, влизат във водата с дрехи и задължително трябва да са придружени от роднина мъж.

Общински плажове и центрове за гмуркане са достъпни с велосипед. Трите градски плажове около залива Mersa Matruh са под формата на полумесец и са разделени от вълноломи и малко пристанище на изток. Зад тях парче земя се огъва около линията на града, ограничена от плажа на Ромел. Той е популярно място сред египтяните.

Плажът Клеопатра се намира на около 7 километра западно от града. Тук се намира банята на Клеопатра.

Плажове Убайяд и Агиба

Плажът Убайяд се разполага на 14 километра от града  и обсипан от сребърен пясък, където морето е спокойно и плитко до 200 метра от брега. Пет километра по-нататък, близо до село Умм Авраам, пясък се влива в малка разрушена храмова крепост, посветен на Рамзес II. Това бележи най-западното пристанище на Древен Египет.

От следващия нос, разположен на 24 километра от града, пътеката се спуска към плажа Агиба. Около него има кристалночиста, тюркоазна вода. Ако планирате да посетите Мерса Матрух, това може да стане, както с влак, така и с автобус или личен превоз. Ако планирате да шофирате със собствената си кола по крайбрежието и до Либия, добре е паспортът и документите за автомобила да са изрядни, за да няма проблеми, сред безбройното много контролни пунктове по пътя.

Обща информация за Египет
Кога да посетим Египет
Пари и разходи за Египет


Booking.com

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар